Eurlings op economische missie naar Shanghai, Singapore en Hongkong

Van 5 september t/m 10 september is minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat op werkbezoek in Shanghai, Singapore en HongKong. De minister is hier samen met een bedrijvendelegatie die bestaat uit 32 toonaangevende Nederlandse instellingen en bedrijven uit de transport- en logistieke sector. Het werkbezoek staat in het teken van het verder verstevigen van de handelsrelatie met Nederland. 

Oost-Azië blijft onverminderd de meest dynamische regio ter wereld. Vanwege de aanhoudende economische groei wordt in de steden die worden bezocht veel geïnvesteerd in infrastructuur, transport en logistiek. Innovatieve ontwikkelingen en internationale samenwerking met bijvoorbeeld Nederland zijn hierbij onmisbaar. Met de bedrijvendelegatie wil minister Eurlings de economische samenwerking op het gebied van haven- en luchthavenontwikkeling, maritiem transport, logistieke concepten, openbaar vervoer en verkeersmanagement verder stimuleren.

In alle drie de steden spreekt minister Eurlings met zijn lokale counterparts en spreekt hij op seminars onder de noemer ’Smart and Sustainable Transport and Logistics’. Zoals gebruikelijk worden er na deze seminars een aantal overeenkomsten en contracten getekend tussen Nederlandse en Aziatische bedrijven.

Het bezoek aan Shanghai staat deels in het teken van de World Expo 2010, waarvan het thema “Better City Better Life” naadloos aansluit op wat het Nederlands bedrijfsleven te bieden heeft aan innovatieve oplossingen.
Tijdens het bezoek aan HongKong is aandacht voor de ontwikkelingen in de Greater Pearl River-delta waarbij steden als HongKong, Macau, Shenzen en Guangzhou infrastructureel en bestuurlijk steeds meer worden geïntegreerd. Zo bezoekt minister Eurlings in HongKong het Bridge-tunnel project waarbij het Nederlandse bedrijf DHV betrokken is. In Singapore ontmoet minister Eurlings zijn collega minister Raymond Lim van Transport. Ook brengt minister Eurlings enkele veldbezoeken op het gebied van verkeersmanagement, verkeersveiligheid en duurzaam stedelijk verkeer.