Marine presenteert zich op Wereldhavendagen

De Koninklijke Marine presenteert zich de komende 3 dagen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Blikvanger is het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt. Met demonstraties, varend en vliegend personeel krijgen de bezoekers een kijkje in de wereld van de marine.

Het amfibisch transportschip, afgemeerd aan de Parkkade, is gratis te bezoeken. Het Korps Mariniers is op de kade aanwezig met een bivak, waar de bezoekers zien hoe de zeesoldaten tijdens vredesoperaties, zoals in Afghanistan, hun werkzaamheden verrichten en de duikers van de Duik- en Demonteergroep laten in een watertank diverse demonstaties zien. De bezoekers kunnen in een brugsimulator zelf aan het roer staan van een marineschip of een poging wagen om de klimtoren van de mariniers te bedwingen.

Demonstraties

Elke dag geeft de marine demonstraties bij de Holland Amerikakade. Een Lynx-helikopter van het Defensie Helikopter Commando laat in samenwerking met de special forces van het Korps Mariniers zien hoe een gekaapt schip wordt ontzet. Samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij demonstreert de marine hoe zij een reddingsactie op zee uitvoeren.

Maritiem Kwartier

Het Mariniersmuseum, aan de Wijnhaven, biedt tijdens de Wereldhaven een programma voor jong en oud. Mariniers uit de tijd van Napoleon bivakkeren op de kade voor het museum en laten zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Bezoekers mogen iets proeven uit hun veldkeuken of meedoen aan een exercitie. Ook in het museum valt er genoeg te beleven. Om te zien hoe het er in de tegenwoordige tijd aan toe gaat, is er de tijdelijke tentoonstelling ‘Hoe gaat het in Uruzgan´. Het museum is deze dagen gratis toegankelijk.

Programma

Vrijdag 3 september is het evenemententerrein aan de Parkkade geopend vanaf 11.00 uur en zaterdag en zondag is het publiek vanaf 10.00 uur al welkom. Alle dagen eindigt het programma om 18.00 uur. Meer informatie over de deelnemers en het programma is te vinden op: www.wereldhavendagen.nl