Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 13 september 2010

Gaarne bied ik u hierbij de geannoteerde agenda aan van de Raad Algemene Zaken van 13 september 2010.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 13 september 2010

Voorbereiding Europese Raad van 16 september

De Raad Algemene Zaken (RAZ) zal voornamelijk in het teken staan van de voorbereiding van de Europese Raad van 16 september aanstaande en zal de conceptconclusies daarvan bespreken. Op het moment van schrijven van deze geannoteerde agenda zijn de conceptconclusies nog niet beschikbaar.

Er staan vooralsnog drie onderwerpen geagendeerd voor de Europese Raad:

De relatie van de EU met strategische partners
De discussie over strategische partners zal plaatsvinden in aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken. Zij zullen de discussie mede voorbereiden tijdens de informele Raad Buitenlandse Zaken (‘Gymnich’) van 10-11 september aanstaande. Voor de Nederlandse positie verwijs ik u graag naar de geannoteerde agenda van de informele Raad Buitenlandse Zaken (‘Gymnich’) die uw Kamer gelijktijdig met deze geannoteerde agenda is toegegaan.

Lunch met Europeseraadsvoorzitter Van Rompuy

De Europese Raad van 25-26 maart jl. heeft voorzitter Van Rompuy opgedragen een werkgroep voor te zitten die zich buigt over budgettaire discipline en crisismanagement. Het mandaat van de werkgroep werd nader gespecificeerd in de verklaring van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone van 7 mei jl. Uw Kamer is door middel van meerdere brieven, van onder andere minister De Jager (de Nederlandse vertegenwoordiger in de werkgroep), geïnformeerd over de stand van werkzaamheden.

Tijdens de Europese Raad van 16 september zal de heer Van Rompuy de staatshoofden en regeringsleiders (wederom) verslag doen van de voortgang die tot nog toe onder zijn leiding door de werkgroep is geboekt. De RAZ zal deze bespreking voorbereiden tijdens een lunch met Van Rompuy. Op het moment van schrijven is nog onduidelijk in welke vorm Van Rompuy zijn verslag aan de Europese Raad zal gieten. Wellicht wordt daarover meer duidelijk tijdens de bijeenkomst van de werkgroep op 6 september aanstaande en margevan de Ecofin Raad.

De werkgroep Van Rompuy is inmiddels een aantal malen bijeen geweest op het niveau van ministers van Financiën. Deze bijeenkomsten worden steeds voorbereid door zogenaamde Sherpa-vergaderingen op ambtelijk niveau. Tijdens deze bijeenkomsten is uitvoerig gesproken over zowel versterking van de preventieve en correctieve armen van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) als over macro-economische beleidscoördinatie. Daarbij kwam ook het thema sancties aan de orde. Over economic governancewordt tijdens de Van Rompuy werkgroep van 6 september voor het eerst gesproken. Minister de Jager zal u hierover middels het verslag van de Ecofin Raad informeren. Crisismanagement is tot dusverre nog niet geagendeerd geweest in de werkgroep.

De eindrapportage van de werkgroep wordt in oktober van dit jaar verwacht. De Europese Commissie heeft aangekondigd voorafgaand aan het eindrapport nog een aantal voorstellen te zullen presenteren, onder andere over versterking van de SGP-regels, een mechanisme voor monitoring en aanpak van macro-economische onevenwichtigheden en een “toolbox” voor sancties. Een eerste beoordeling daarvan zal uw Kamer te zijner tijd toegaan via de zogenaamde BNC-fiches.

Wanneer de voortgang die de Van Rompuy werkgroep heeft geboekt wordt gelegd naast de initiële Nederlandse inzet, kan gesteld worden dat de resultaten die in algemene termen zijn gesteld, tot dusverre daarmee in overeenstemming zijn. Zo zien de voorstellen op een effectieve versterking van het SGP bìnnen de kaders van het Verdrag, hetgeen een Nederlandse wens was. Het kabinet zal uiteraard nauwgezet toezien op de implementatie van de uitkomsten van de Van Rompuy werkgroep door de Commissie en de Ecofin Raad.

Lunch ministers van Buitenlandse Zaken
De ministers van Buitenlandse Zaken zullen tijdens de Europese Raad een separate lunchbijeenkomst hebben waar zal worden gesproken over Pakistan en de Westelijke Balkan.

Wat betreft Pakistan verwijs ik uw Kamer graag naar de geannoteerde agenda van de informele Raad Buitenlandse Zaken (‘Gymnich’) die u gelijktijdig met deze geannoteerde agenda is toegegaan.

Met betrekking tot de Westelijke Balkan zal Nederland zich blijven inzetten voor een strikt doch geloofwaardig beleid ten aanzien van het EU-uitbreidingsproces. Uitbreiding draagt bij aan stabiliteit en het vergroten van de interne markt. Nederland benadrukt in Brussel sterk het belang van conditionaliteit: geen nieuwe stappen in het EU uitbreidingsproces zonder de noodzakelijke politieke, economische en maatschappelijke hervormingen. Ook zullen de noodzaak tot volledige samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal alsmede de noodzakelijke JBZ-hervormingen worden benadrukt.

Wellicht zal worden gesproken over het recente advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. Nederland is van mening dat Servië en Kosovo deze uitspraak moeten aangrijpen om een dialoog te starten, met het doel te komen tot een modus vivendi. Deze dialoog moet niet over de status van Kosovo gaan, maar over praktische vormen van samenwerking die recht doen aan goed nabuurschap tussen Servië en Kosovo.