Minister bezoekt militairen Afghanistan

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft tijdens een 2-daags bezoek van minister Eimert van Middelkoop aan het land, zijn grote waardering geuit voor de Nederlandse inzet in Uruzgan. Hij memoreerde de hoge prijs die Nederland de afgelopen 4 jaar betaalde om zijn volk een veiliger toekomst te bieden.

Ook de Afghaanse Defensieminister Abdul Rahim Wardak en ISAF-commandant generaal David Petraeus met wie Van Middelkoop sprak, lieten zich lovend uit over de Nederlandse militairen wier inzet van groot belang was voor de hele zuidelijke regio. Beiden zeiden te hopen dat Nederland militair betrokken blijft bij Afghanistan.

Redeployment

Op Kamp Holland kreeg Van Middelkoop de laatste informatie over de Redeployment Task Force. Deze taakgroep, onder meer verantwoordelijk voor het verplaatsen van eenheden en materieel naar Nederland, reed gisteren en vandaag het eerste grote konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar. De rit van 180 kilometer verliep zonder noemenswaardige incidenten.

De Nederlanders maakten deel uit van een groter geheel. Zo zorgde het Amerikaanse 2 Stryker Cavalry Regiment voor de beveiliging op de grond. Vanuit de lucht hielden Nederlandse Apache-gevechtshelikopters het konvooi, dat naast beladen containers onder meer Bushmasters, Patria’s en YPR-pantserrupsvoertuigen vervoerde, in de gaten. Het materiaal wacht in Kandahar op vervolgtransport naar Coevorden.

Taken

Minister Van Middelkoop bezocht ook het Defensiepersoneel van de Air Task Force op Kandahar Air Field. Met zijn bezoek aan Afghanistan wil de bewindsman onderstrepen dat de komende maanden nog steeds grote aantallen Nederlandse militairen taken vervullen in het land.