Duurzame dinsdag en duurzame lintjes

Minister Tineke Huizinga nam op 7 september - Duurzame dinsdag- in de Oude Zaal van de Tweede Kamer het duurzame koffertje in ontvangst. Die was dit jaar gevuld met 416 duurzame initiatieven ideeën van burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Ook reikte zij namens de jury van Duurzame dinsdag duurzame lintjes uit aan 6 mensen die zich al jarenlang inzetten voor een duurzame samenleving.

Een van de gelukkigen was Siem Haffmans (zie foto). Volgens de jury was hij "een bescheiden stille kracht achter de promotie en ontwikkeling van duurzame producten". Al jarenlang weet hij duurzame producten op een innovatieve manier tot een commercieel succes te maken en hij heeft in veel verschillende sectoren van de industrie invloed gehad.

Siem Haffmans ontvangt zijn Duurzame lintje van minister Huizinga.

Belangrijke drijfveer

Huizinga onderstreepte nog eens het belang van dit initiatief: "Voor de samenleving en de overheid zijn deze - kleine en grote – initiatieven van grote waarde. Veel opgaven in de samenleving kunnen alleen effectief worden opgepakt wanneer overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties en burgers samen de schouders eronder zetten. De inhoud van de duurzame koffer maakt ook duidelijk dat de zorg over klimaatverandering en energievoorziening een belangrijke drijfveer blijft voor mensen."

Herman Wijffels, die eveneens een Duurzaam lintje ontving, in gesprek met minister Huizinga.

Jong en innovatief

Anne Walraven heeft met haar 24 jaar al een grote bijdrage geleverd aan de strijd tegen klimaatverandering: binnen de Verenigde Naties, het bedrijfsleven, de wetenschap, het studentenleven en maatschappelijke organisaties. Zij is bedenkster en oprichtster van het programma “bigmamma – taking care…”, een internationaal, interactief en innovatief online platform voor en door jongeren, die bezig zijn met duurzaamheid, klimaat en milieu.

Anne Walraven krijgt het duurzame lintje opgespeld.

Duurzame dinsdag

Duurzame dinsdag is sinds 1999 een jaarlijks terugkerend evenement waarbij aandacht wordt gevraagd voor duurzaamheidsinitiatieven uit de samenleving. Op de eerste dinsdag van september wordt symbolisch het duurzame koffertje overhandigd aan een vertegenwoordiger van het kabinet.

Het duurzame lintje.