'Economie nog niet terug op niveau van voor de crisis'

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2010 blijkt dat het in vergelijking met 2009 beter gaat met de Nederlandse economie. Maar de getallen maken ook duidelijk dat Nederland nog niet terug is op het niveau van voor de crisis.

Dat zei minister Van der Hoeven van Economische Zaken woensdag 8 september 2010 bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag. Hier werd de publicatie ‘De Nederlandse Economie 2009’ gepresenteerd.

Groei export

‘De economische groei is toe te schrijven aan de groei van de export en aan bestedingen van de overheid. Met onze open economie hebben we de wereldeconomie en daarmee de export niet in de hand,’ zei Van der Hoeven. De minister maakte zich gedurende de crisis sterk voor een goede kredietverstrekking door banken aan bedrijven. Ook nam ze maatregelen voor het behoud van kenniswerkers en innovatie.

Jaren dertig

Uit de cijfers over 2009 van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie zich in 2009 in een diepe crisis bevond en kromp met 3,9 procent. Een dergelijke krimp is door het CBS nooit eerder gemeten, zelfs niet in de jaren dertig. De voornaamste oorzaak is het terugvallen van de export.