Parlementair behandelvoorbehoud op voorstel Verordening herziening Financieel Regelement - Com (2010) 260

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum: 7 september 2010
Betreft: parlementair behandelvoorbehoud op voorstel Verordening herziening Financieel Reglement - com(2010) 260

Ons kenmerk: BZ/2010/606U

Geachte voorzitter,

In uw brief van 1 juli jl. geeft u aan dat de Tweede Kamer op bijzondere wijze wenst te worden geïnformeerd inzake het voorstel Verordening herziening Financieel Reglement - COM(2010) 260 van de Europese Commissie. Dit vanwege het politieke belang dat zij aan de behandeling hiervan hecht. Ik onderschrijf dit belang.

In overeenstemming met artikel 4 lid 2 van de Goedkeuringswet bij het Verdrag van Lissabon, is daarom door Nederland onverwijld melding gemaakt van het parlementair voorbehoud bij het Voorzitterschap.

Er is ook een datum voor een Algemeen Overleg ter zake vastgesteld, te weten 15 september aanstaande. De Raad bevindt zich op dit moment echter nog in de fase van de technische behandeling van het dossier. Hierin licht de Europese Commissie, mede naar aanleiding van vragen van lidstaten, toe wat haar voorstellen inhouden. De huidige agenda voorziet dat deze technische behandeling tot begin oktober zal voortduren. De verwachting is dat na de technische behandeling, duidelijk zal worden wanneer de inhoudelijke behandeling door de Raad van start zal gaan. Een Algemeen Overleg direct voorafgaande aan de inhoudelijke behandeling heeft naar mijn mening een meerwaarde, omdat dan de inhoud en de reikwijdte van de voorstellen helder zijn alsmede de richtingen van andere lidstaten en de Europese Rekenkamer. In dit licht, zou ik de Kamer willen verzoeken het overleg tot na de technische behandeling in Brussel uit te stellen.

Voor de goede orde benadruk ik dat conform het parlementair voorbehoud Nederland gedurende de technische behandeling geen onomkeerbare stappen zal zetten.

Hoogachtend,

mr. drs. J.C. de Jager
de Minister van Financiën