Defensie verbetert veiligheid parachutespringen

Het ministerie van Defensie neemt maatregelen die de opleiding en inzet van militaire parachutisten moet verbeteren. Dat maakt minister Eimert van Middelkoop bekend in een reactie op het onderzoeksrapport Parachutespringen bij Defensie, dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid eind april publiceerde.

Zo is begonnen met een risico-inventarisatie en -evaluatie bij de Defensie Paraschool om de risico’s in de opleiding van parachutisten te verminderen. Daarnaast wil Defensie eind 2010 nieuwe regels vaststellen voor de technische aspecten van parachute-inzet, de daarmee samenhangende verantwoordelijkheden en de eisen voor de verschillende springbrevetten. Met meer onderling overleg tussen de betrokken onderdelen die parachutesprongen uitvoeren – de Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers – wil het ministerie er blijvend op toezien dat de Defensie Paraschool zich beter organiseert en ontwikkelt.

Aanleiding

Met de genomen maatregelen volgt Defensie de aanbevelingen van de onderzoeksraad. Deze concludeerde in haar onderzoek, ingesteld vanwege enkele ernstige ongevallen met parachutesprongen bij Defensie, dat parachutespringen bij Defensie niet zo veilig is als mag worden verwacht.