Hervorming Antillen afgerond

De Nederlandse Antillen en Nederland hebben de slotverklaring getekend waarmee de staatkundige hervorming van de Antillen is afgerond. Op 10 oktober 2010 gaan de afspraken van kracht.

De slot-rondetafelconferentie over de staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen werd gehouden in de Ridderzaal in Den Haag.

Curaçao en Sint Maarten worden op 10 oktober 2010 nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden bijzondere Nederlandse gemeenten.

Bijzonder moment

'Het slot van deze laatste rondetafelconferentie markeert een bijzonder moment in de staatkundige geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden', zei minister-president Balkenende, voorzitter van de conferentie.

'Vijf jaar geleden zijn we met elkaar een intensief proces ingegaan dat vandaag tot een afronding komt. Een proces dat leidt tot de meest ingrijpende herziening van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1954', aldus de minister-president.

Volgens Balkenende ligt er een stevig pakket aan juridische, bestuurlijke en financiële regelingen waarmee het Koninkrijk de toekomst in kan. 'Een pakket dat alle besturen binnen het Koninkrijk in staat stelt het beste te bereiken voor burgers.'