Democratiedebat over minderheidskabinet

Op woensdag 15 september 2010 wordt ook in Nederland de Internationale Dag van de Democratie gevierd. Op deze dag organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een Democratiedebat in Theater aan het Spui, Spui 187 te Den Haag. Centrale stelling van het debat is "Minderheidskabinet: een zegen voor de democratie?".

Het Democratiedebat start om 15.30 uur met een welkomstwoord van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarna een interview plaatsvindt van gespreksleider Prem Radhakishun met Jan Terlouw. Daarop volgt het debat met als centrale actuele stelling: "Minderheidskabinet: een zegen voor de democratie?". De debaters zijn Mei Li Vos, Kars Veling, Inez Weski, Frits Huffnagel en Wytze van der Woude. Bij het debat zijn ook vertegenwoordigers van de diverse fracties uit de Eerste en Tweede Kamer aanwezig.

Na het debat vindt de uitreiking plaats van de Democracy Ribbons 2010, georganiseerd door het Forum voor Democratische Ontwikkeling, het Nederlandse Instituut voor Meerpartijendemocratie, het Instituut voor Publiek en Politiek en de European Partnership for Democracy. De viering van de Internationale Dag van de Democratie in Nederland is een initiatief van deze organisaties. De uitreiking van de Democracy Ribbons 2010 om 17.00 uur wordt verzorgd door juryvoorzitter Wim Deetman. De Democracy Ribbons zijn een onderscheiding voor mensen of organisaties, die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie in de categorieën Lokaal, Nationaal en Internationaal. De winnaars worden dinsdag 14 september onder embargo aan de pers bekend gemaakt.

Voor meer informatie over het bovenstaande programma alsmede de andere onderdelen van de Dag van de Democratie 2010 zie www.dagvandedemocratie.eu.