Hergebruik textielafval kans voor ondernemers

"Nederland recyclet nog veel te weinig textiel. Stichting Texperium en textielverwerker Frankenhuis tonen aan dat hergebruik van textielafval een duurzame economische kans is."

Dat liet demissionair minister Tineke Huizinga weten bij de opening van de nieuwe locatie van firma Frankenhuis in Haaksbergen.

300 miljoen kilo

Meer dan 300 miljoen kilo van het Nederlandse textielafval verdwijnt op de stort of in de afvaloven. Dat is ongeveer 80%, terwijl van het Nederlandse afval in totaal juist 80% opnieuw nuttig wordt toegepast.

Kans

De firma Frankenhuis maakt van textielafval opnieuw grondstoffen voor andere producten. "Het laat zo zien dat in de textielketen nog heel veel milieuwinst te behalen is", aldus minister Huizinga, "en dat duurzaamheid economische kansen biedt."

Texperium

De minister bezocht op 9 september 2010 ook de onderzoekslocatie van de stichting Texperium. De stichting is opgericht om de industriële verwerking van textielafval te bevorderen. Nu eindigt hergebruikt textiel nog vaak als isolatiemateriaal of vergelijkbare producten. De stichting onderzoekt op welke andere manieren textiel kan worden hergebruikt.