Samenwerking tussen Defensie en Forensisch Instituut

Het ministerie van Defensie en het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) hebben gisteren een Service Level Agreement (SLA) getekend. Hierin is vastgelegd dat het NFI kennis en expertise gaat leveren aan Defensie op het gebied van geïmproviseerde explosieven. Daarnaast is een intentieverklaring getekend waarin de partijen afspreken te onderzoeken of een meer uitgebreide, structurele samenwerking mogelijk is.

Met de SLA wordt invulling gegeven aan de behoefte van het ministerie aan onderzoek, opleidingen en advies over geïmproviseerde explosieven. Het NFI gaat op afroep onderzoek verrichten op het gebied van onder meer DNA, vingersporen, explosies en explosieven ten behoeve van de Joint Task Force Counter-IED.

Opleidingen

Daarnaast gaat het NFI opleidingen verzorgen voor bijvoorbeeld medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Koninklijke Marechaussee. Cursisten krijgen met deze opleidingen voldoende inzicht in de mogelijkheden voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld of het zinvol is om monsters van explosieven of ander materiaal voor onderzoek bij het NFI aan te bieden.

De SLA betreft in eerste instantie samenwerking voor de duur van 12 maanden. Met de intentieverklaring spreken partijen af het komende jaar te zullen onderzoeken in hoeverre een meer structurele samenwerking op meer gebieden mogelijk is.