Bevoorradingsschip start antipiraterij-operatie

Met het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam levert Nederland vanaf gisteren een veelzijdige speler binnen het EU-verband van schepen dat zich bezighoudt met de antipiraterij-operatie Atalanta. Het schip voorziet de coalitieschepen op zee van brandstof en voeding. Daarmee kunnen zij langer op zee blijven en een groter piraterijgebied bestrijken.

Het marineschip maakt de komende maanden als fast combat support ship deel uit van de EU Task Force 465, dat opereert in de Golf van Aden en het Somalië Bassin.

Multi-inzetbaar

Behalve als bevoorradingsschip kan De Amsterdam ook als piraterijbestrijder worden ingezet. Zij is volledig uitgerust om piraten te detecteren, te achtervolgen en aan te houden. Rondom het schip zijn MAG-machinegeweren en .50-mitrailleurs geplaatst. Ook verblijft een boardingteam van de Unit Interventie Mariniers aan boord om enteracties uit te voeren. Een deel van de munitie en wapens is, samen met een detaineepakket en Lynx-boordhelikopter, overgenomen van Hr. Ms. De Zeven Provinciën, die het operatiegebied voor de kust van Somalië onlangs verliet.

Bemanning

Kapitein-luitenant-ter-zee Gerrit Nijenhuis is de commandant van Hr. Ms. Amsterdam. Hij voert het bevel over een bemanning van 175 opvarenden.