Nabestaanden bezoeken Afghanistan (video)

Nabestaanden van 17 van de 24 in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan het land. Tijdens de reis, die een aantal dagen duurde, bezochten de relaties het kamp waar hun dierbare heeft gewerkt en gewoond. De groep nabestaanden werd vergezeld door militaire begeleiders, geestelijk verzorgers, artsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en casecoördinatoren van Defensie.

De nabestaanden vertrokken afgelopen woensdag vanaf Vliegbasis Eindhoven. In Afghanistan is het gezelschap op het vliegveld van Kandahar opgesplitst en vlogen de relaties in kleine groepen door naar de verschillende kampen in Kabul, Camp Holland in Tarin Kowt en Camp Hadrian in Deh Rawod. Tijdens het bezoek konden de nabestaanden zelf bepalen hoe zij hun tijd indeelden. Wel brachten zij gezamenlijk een bezoek aan het hospitaal en het herinneringsmonument op Camp Holland. Op sommige kampen werd een speciale herdenkingsceremonie gehouden.

Nabestaanden van 17 van de 24 in Afghanistan gesneuvelde Nederlandse militairen hebben medio september 2010 een bezoek gebracht aan het land. Tijdens de reis, die een aantal dagen duurde, bezochten de relaties het kamp waar hun dierbare heeft gewerkt en gewoond. De groep nabestaanden werd vergezeld door militaire begeleiders, geestelijk verzorgers, artsen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en casecoördinatoren van Defensie.

Verwerking

Al geruime tijd hadden de nabestaanden de wens om voor hun verwerking een bezoek te brengen aan Afghanistan. Zo wilden de relaties van de gesneuvelde militairen een beter beeld krijgen van het land en de plek waar hun geliefde de laatste periode van zijn leven heeft doorgebracht. Op advies van een aantal naaste adviseurs besloot minister Eimert van Middelkoop dat het verantwoord was de reis nu te laten plaatsvinden.

Mogelijkheid

De Nederlandse bijdrage aan Task Force Uruzgan in Afghanistan is op 1 augustus 2010 weliswaar beëindigd, de Redeployment Taskforce en de Air Task Force zijn nog wel actief in Afghanistan. Daardoor kon Defensie nu nog voldoen aan de wens van deze groep nabestaanden.