Wijziging belastingverdrag Tunesië

Het belastingverdrag met Tunesië ondergaat een wijziging. Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid die het verdrag biedt om de aanvullende belastingverrekening (tax sparing credit) op te zeggen. De wijziging wordt effectief op 1 januari 2011.

Een tax sparing credit betekent dat Nederland meer belasting verrekent dan de belasting die daadwerkelijk in het bronland is betaald. De bepaling was oorspronkelijk bedoeld om de verlaagde tarieven, die Tunesië hanteert om investeringen ter stimulering van de economie aan te trekken, niet teniet te doen door in Nederland alsnog volledig te heffen. Maar aangezien in het verdrag niet wordt verwezen naar specifieke stimuleringsmaatregelen verleent Nederland feitelijk een algemene subsidie gegeven op investeringen in Tunesië.

Het belastingverdrag tussen Nederland en Tunesië dateert uit 1995. Daarbij is vastgelegd dat de tax sparing credit na vijftien jaar opgezegd kan worden. Nederland benut die mogelijkheid, ook omdat met vergelijkbare landen in de regio (zoals Marokko) dergelijke afspraken niet zijn gemaakt.

De bepaling treedt op 15 december 2010 buiten werking en de wijziging wordt effectief op 1 januari 2011. Op alle andere punten blijft het belastingverdrag met Tunesië ongewijzigd.