Kamerbrief inzake bezoek Leden van de Staten-Generaal aan bijeenkomst 65ste AVVN in New York

Zeer geachte Voorzitter,

Op 23 september a.s. start de 65ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Deze vergadering vindt plaats in een tijdsgewricht waarin de internationale gemeenschap zich geconfronteerd ziet met grote mondiale uitdagingen, waarbij de Verenigde Naties een prominente rol zullen spelen.

Ik heb het grote genoegen een aantal leden van uw Kamer uit te nodigen nader kennis te maken met de voortgang van de Algemene Vergadering en de wijze waarop de koninkrijksdelegatie daarin participeert. Over de algemene inzet van de Regering in de aanstaande AVVN bent u onlangs geïnformeerd met de zogenaamde Richtlijnenbrief (d.d. 2 september 2010 DVF/PJ-211/10).

Voor de opzet van het programma is teruggekeken naar positieve ervaringen van de bezoekende Parlementariërs in de afgelopen jaren. Zo bestaat de veelgehoorde wens voor een programma met een specifieke focus, waarin ook externe (niet VN-)elementen zijn opgenomen. Daarnaast is gekeken naar de ontwikkelingen die zich thans in New York voordoen. Daarbij valt vooral het toenemend aantal bezoekende internationale delegaties op, dat een dagelijkse of zelfs wekelijkse beschikbaarheid van relevante VN-functionarissen erg lastig maakt.

Dat leidt mij tot de conclusie dat een grotendeels gezamenlijk af te leggen, geconcentreerd programma met een specifiek thema de beste mogelijkheden biedt voor een kwalitatief hoogwaardig bezoek met toegang tot de belangrijkste VN-actoren.

Naar het zich laat aanzien is de week van 16 tot 23 oktober een bijzonder interessante periode om de AVVN te bezoeken. Op dat moment is het werk in de diverse Commissies in volle gang. Bijvoorbeeld, in de Derde Commissie die zich hoofdzakelijk met mensenrechten bezighoudt, brengen die week 'Speciale Rapporteurs' verslag uit van hun werkzaamheden op de diverse mensenrechtenterreinen. Daarnaast zijn er diverse beraadslagingen over mondiale financieel-economische kwesties. Een programma rond lopende VN activiteiten kan aangevuld worden, op basis van verzoeken, met gesprekken met sleutelspelers uit het VN Secretariaat, interne briefings en gesprekken met vertegenwoordigers van andere Permanente Vertegenwoordigingen. De week kan waarschijnlijk afgesloten worden met het jaarlijkse concert rond UN Day.

Vanzelfsprekend zijn daarnaast de individuele wensen van uw Leden welkom; onze Permanente Vertegenwoordiging en het Consulaat-Generaal in New York zullen alles in het werk stellen daaraan tegemoet te komen.

Hoewel ik een grote en veelzijdige parlementaire delegatie zeer op prijs zal stellen, ben ik vanwege bezuinigingen op de BZ-begroting helaas genoodzaakt enige beperkingen te stellen aan de vergoedingen die het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor haar rekening kan nemen. Dit jaar is voor een zestal leden van de Staten-Generaal een volledige vergoeding mogelijk (reiskosten en hotelvergoeding voor één week). Vanzelfsprekend is het zeer wel mogelijk meer delegatieleden in New York te ontvangen en kan een bovendien een individueel bezoek desgewenst verlengd worden. De meerkosten daarvan zullen dan evenwel door de deelnemers zelf moeten worden gedragen. Ik hoop dat u begrip heeft voor deze onvermijdelijke versobering.

Binnen het ministerie is de Directie Verenigde Naties en Internationale Financiële Instellingen (DVF) het coördinatiepunt voor het bezoek. Samen met de medewerkers van de PV en het CG in New York staan zij geheel tot uw beschikking voor de verdere uitwerking van het bezoekprogramma aan New York.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen