Minister Hirsch Ballin: één soort asielstatus voorkomt doorprocederen

Eén soort asielstatus voorkomt dat asielzoekers na hun toelating gaan procederen voor een betere status. Dat benadrukte minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag tijdens de presentatie van de nieuwe Nederlandse asielprocedure aan zijn Europese collega's ter gelegenheid van een conferentie over het toekomstige Europese asielstelsel. 

De minister is ervan overtuigd dat alleen door een Europese aanpak bescherming kan worden geboden aan vluchtelingen en illegale migratie kan worden tegengegaan. Het Belgisch voorzitterschap, dat de conferentie organiseert, heeft de vorming van een Europees asielstelsel hoog op de agenda staan.

De nieuwe Nederlandse asielprocedure, die op 1 juli van start ging, kenmerkt zich door een combinatie van snelheid en zorgvuldigheid. Minister Hirsch Ballin verwacht dat circa 40% van de asielaanvragen in de snelle algemene asielprocedure van acht dagen kunnen worden afgedaan. Alleen als nader onderzoek noodzakelijk is zal de asielprocedure langer duren. Door deze aanpak weten meer asielzoekers sneller of ze in Nederland mogen blijven. Verder vroeg minister Hirsch Ballin aandacht voor het belang om herhaalde aanvragen van asielzoekers te voorkomen, door de behoeftes van kwetsbare personen vroegtijdig in de procedure te onderkennen en medische omstandigheden te betrekken bij de procedure.  

Minister Hirsch Ballin benadrukte in zijn bijdrage dat Europa niet alles tot in detail vast moeten willen leggen, maar pleitte ervoor om juist te zorgen dat de praktijk binnen Europa niet teveel uiteen gaat lopen. Hij wees daarbij op de gezamenlijke doelstelling van de lidstaten om de procedures zo op elkaar af te stemmen, dat in gelijke gevallen tot gelijke uitkomsten wordt gekomen. Het Belgisch voorzitterschap organiseerde tijdens de conferentie een informatiemarkt, waar experts op gebied van vluchtelingenbeleid uit de verschillende lidstaten kennis en ervaringen met elkaar konden uitwisselen. Nederlandse experts gaven op deze markt een toelichting op de nieuwe Nederlandse procedure.