André Kuipers blijft in contact met Noordwijk tijdens ruimtereis in 2012

De Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers staat tijdens zijn nieuwe ruimtereis in 2012 in direct contact met een speciaal controlecentrum in Noordwijk. De Nederlandse overheid financiert dit Erasmus User Support and Operations Center (USOC) voor een periode van drie jaar. Het ministerie van Economische Zaken stelt 1,8 miljoen euro ter beschikking.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven benadrukt het belang van het USOC in Noordwijk:"Met ESTEC hebben we de crème de la crème van de Europese ruimtevaartexpertise binnen onze landsgrenzen. Dat is enorm belangrijk voor innovatie en daarmee de Nederlandse economie. Daarom ondersteun ik het USOC graag. En daarbij is het natuurlijk fantastisch dat we André en zijn collega’s vanuit Nederland kunnen assisteren bij hun ruimtemissie."

Het Nederlandse USOC is gevestigd in het Erasmus Centre van ESTEC in Noordwijk. Specialisten van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) bemannen het USOC. Zij assisteren de Nederlandse astronaut André Kuipers, maar ook zijn collega’s, vanaf de grond bij de wetenschappelijke experimenten.