Reactie op uitspraak in de zaak Sanoma

De Minister van Justitie heeft kennisgenomen van de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van Sanoma en Autoweek BV.

Naar aanleiding van een eerdere uitspraak van het Hof in de zaak Voskuil is een wetsvoorstel voorbereid, waarin het bronbeschermingsrecht voor journalisten uitdrukkelijk in de wet (het Wetboek van Strafvordering) wordt opgenomen. Daarin wordt ook voorgesteld om het justitieel optreden tegen journalisten duidelijker te normeren. Zo mag degene die een beroep op bronbescherming kan doen, weigeren gevolg te geven aan een vordering tot uitlevering van - in dit geval - beeldmateriaal door een opsporingsambtenaar. Met deze bepaling komt de minister tegemoet aan het kernpunt van het arrest: de mogelijkheid om inbreuk te maken op het recht op bronbescherming moet zijn voorzien in de wet en de beslissing om die inbreuk te maken moet worden genomen door een rechter en niet door een opsporingsambtenaar of een officier van justitie.

De uitspraak bevestigt de noodzaak van het verder in procedure brengen van dit wetsvoorstel, dat zeer binnenkort bij de Tweede Kamer wordt ingediend.