Beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

Datum: 17 september 2010
Betreft: Kabinetsreactie beleidsdoorlichting BTW-compensatiefonds

Uw brief (kenmerk): BZ/2010/644M
Bijlagen: 2

Geachte Voorzitter,

Het BTW-compensatiefonds (BCF) is onder de loep genomen met een beleidsdoorlichting en wordt u bij deze aangeboden. Het BCF is op 1 januari 2003 ingevoerd om er voor te zorgen dat btw geen rol meer speelt bij de afweging inbesteden of uitbesteden bij niet-ondernemersprestaties voor gemeenten, provincies en Wgr-plusregio's.

Beleidsdoorlichting
Het doel van de beleidsdoorlichting is om verantwoording af te leggen over gevoerd beleid en lessen te leren voor de toekomst. Ten behoeve van de beleidsdoorlichting is er tevens een effectevaluatie verricht. In de effectevaluatie is onderzocht of de instelling van het BCF heeft bijgedragen aan een evenwichtige afweging tussen uitbesteding en inbesteding. De beleidsdoorlichting en de effectevaluatie is tot stand gekomen onder de begeleiding van een werkgroep/stuurgroep met vertegenwoordigers van VNG, IPO, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het ministerie van Financiën. Daarna zijn de concept-beleidsdoorlichting en de effectevaluatie conform afspraak voorgelegd aan de deelnemers van het Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen (BOFV).

Verdere stappen
VNG en IPO hebben aangegeven in het BOFV van 15 september jl. de uitkomsten en aanbevelingen uit de beleidsdoorlichting te willen voorleggen aan hun achterban. In afwachting hierop wordt het rapport naar de Kamer gestuurd. Nadere besluitvorming door het Kabinet zal plaatsvinden op basis van de bevindingen van gemeenten en provincies, de uitkomsten en aanbevelingen van beide rapporten. Een inhoudelijke kabinetsreactie volgt.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

J.C. de Jager