Defensie ondersteunt herdenking Market Garden (video)

De herdenking van de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, Market Garden, vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 20 september. Hoogtepunt van de herdenking is de herhaling van de historische luchtlandingen door de hedendaagse rode baretten op de Ginkelse Heide bij Ede. Parachutisten van de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en de Britse 4 Parabrigade voerden vandaag die sprong uit.

De gewaagde operatie liep uit op een mislukking toen de inname van Arnhem faalde en vervolgens het grondoffensief vastliep bij Nijmegen. Ruim 18.000 van de 30.000 betrokken geallieerden werden gedood, krijgsgevangen gemaakt of raakten gewond. Aan Duitse zijde vielen ruim 7.000 slachtoffers van wie zo’n 4.000 dodelijk. Ook onder de Nederlandse bevolking vielen honderden doden en gewonden te betreuren.

De herdenking van de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, Market Garden, vond in 2010 plaats van 17 tot en met 20 september. Hoogtepunt van de herdenking was de herhaling van de historische luchtlandingen door de hedendaagse rode baretten op de Ginkelse Heide bij Ede. Parachutisten van de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en de Britse 4 Parabrigade voerden 18 september die sprong uit.

Herdenkingen

Defensie is betrokken bij meerdere herdenkingsactiviteiten. Zo werd gisteren een krans gelegd op het Airborneplein ‘Berenkuil’ bij de John Frostbrug in Arnhem en staat vandaag bij het Polenmonument in Driel een delegatie stil bij de gevallen bevrijders van Nederland. Morgen leggen Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen en de Britse ambassadeur, de heer Paul Arkwright, een krans bij het Airborne Monument op de begraafplaats te Oosterbeek.

Steun

Verder assisteert de Koninklijke Marechaussee de lokale politiediensten bij de herdenkingsactiviteiten en ondersteunt de Koninklijke Luchtmacht de internationale luchtvloot voor de luchtlandingsoperatie. De Koninklijke Landmacht zorgt voor de erewachten en voor de nodige infrastructurele aanpassingen aan de (militaire) terreinen waar de activiteiten plaatsvinden. Vliegbasis Eindhoven stelt zijn platform beschikbaar voor de deelnemers aan vliegdemonstraties.