Minister Eurlings: 5000 vrachtautoritten van de weg door nieuw kanaal en moderne sluizen

Op maandag 20 september gaf minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat het startsein voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart om de stad 's-Hertogenbosch, het grootste aanlegproject vaarwegen voor de komende tien jaar. Ook markeerde hij het gereedkomen van drie nieuwe sluizen bij Veghel en Laarbeek. De investeringen in het kanaal en de aanleg van de 9 kilometer lange nieuwe vaarweg lonen: 'Straks maken dagelijks 50 schepen gebruik van de nieuwe vaarweg. Deze zogenaamde klasse IV schepen vervoeren 100 containers, wat betekent dat er dagelijks 5000 vrachtautoritten van de weg worden gehaald', aldus minister Eurlings.

Belang economie en werkgelegenheid

Yves de Boer, gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur van Noord-Brabant, sprak over een doorbraak voor de regio. Yves de Boer: 'Het is voor de economie en de werkgelegenheid van groot belang dat Brabant over water goed bereikbaar is en blijft. Regionaal zijn de schouders eronder gezet. Het bedrijfsleven, de gemeenten, het waterschap en de provincie hebben mee geïnvesteerd in deze projecten voor de Zuid-Willemsvaart. Daar mogen we trots op zijn'.

Voorbereidingen

De sluizen zijn al in gebruik genomen De komende maand worden de laatste bomen aangepland op de sluisterreinen en voor het einde van het jaar zijn de laatste werkzaamheden afgerond. De voorbereidingen voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart starten nog dit najaar. Langs het tracé verdwijnen er huizen en bomen. Daarnaast worden de laatste ontwerpdetails uitgewerkt door aannemerscombinatie Willemsunie. Ook starten de onderzoeken naar explosieven en archeolgische vondsten. Na de zomer van 2011 gaan de eerste graafmachines aan het werk. Eind 2014 is de omlegging gereed.