Nederlandse topdiplomaat benoemd tot EU-ambassadeur in Zuid-Afrika

De Nederlandse diplomaat Roeland van de Geer is benoemd tot EU-ambassadeur in Zuid Afrika. Dit maakte de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Ashton vandaag in Brussel bekend.

Nederland is verheugd over de benoeming van Van de Geer. Zuid-Afrika wordt gezien als een zware diplomatieke post voor Europa.

Van de Geer heeft een lange staat van dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en grote ervaring op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en vrede en veiligheid. Hij was Nederlands ambassadeur in Mozambique en Afghanistan en ook Directeur Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2007 werd hij door Hoge Vertegenwoordiger Solana benoemd als EU Speciaal Vertegenwoordiger voor de Grote Meren in Afrika.

Nu zal hij de Europese Unie vertegenwoordigen in Zuid Afrika als onderdeel van de nieuwe Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). De dienst, die is ingesteld met het Verdrag van Lissabon, maakt een krachtiger optreden van de EU in de wereld mogelijk.

Van de Geer, vader van 2 kinderen, spreekt 8 talen, is een fervent zeiler en zweminstructeur en staat bekend als een doortastende diplomaat.