Purple NECtar scherpt commandovoering aan

De Koninklijke Landmacht, Luchtmacht en Marine hebben afgelopen 2 weken deelgenomen aan Purple NECtar 2010, een oefening waarbij verschillende commandovoeringsystemen aan elkaar werden gekoppeld. Ook de communicatie met autoriteiten buiten Defensie werd beproefd.

De eenheden werkten tijdens de netwerkoefening nauw samen om de juiste informatie, op het juiste tijdstip, met het juiste middel bij de juiste persoon te krijgen. Dit gebeurde aan de hand van een aantal realistische scenario's. Zo werd buiten de haven van Den Helder, op kustwachtschip Ievoli Black een kaping door piraten in scene gezet. Onbemande patrouillevliegtuigjes maakten video-opnamen van de situatie. De Unit Interventie Mariniers (UIM) gebruikte de beelden vervolgens voor het plannen en uitvoeren van een actie.

Bij commandovoeringsystemen gaat het niet alleen om de gebruikte techniek zoals een satelliet, maar ook om de manier van leidinggeven. Deelnemers werden gedwongen om werkwijzen op elkaar aan te passen, zodat men samen doelgericht problemen oploste. Het NEC in Purple NECtar staat dan ook voor Network Enabled Capabilities.

Zeppelin

Op Militair Luchtvaartterrein Deelen werd een zeppelin aan een lijn ingezet om dataverkeer mogelijk te maken tussen luchtverdedigingsystemen op de Peel en het Luchtverdedigings en Commando Fregat Hr. Ms. Tromp aan de kade in Den Helder. De eenheden konden zo informatie via het LINK-16 datanetwerk met elkaar uitwisselen.

Militair én civiel

Tijdens een ander scenario, een busgijzelingsactie op Soesterberg, werkte de UIM ook nauw samen met het Korps Landelijke Politie Diensten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij was een andere partij van buiten Defensie die deelnam.

Informatie over het verloop van de scenario’s werd in een commandopost op Marinekazerne Erfprins in Den Helder verzameld. Daar vormden de verschillende deelnemers een beeld van de situatie, waarna ze gezamenlijk bepaalden hoe op te treden.

De oefenleiding sprak de intentie uit om jaarlijks een Purple NECtar te organiseren.