Van Uhm spreekt tijdens Freedom Lecture

Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, heeft vandaag gesproken tijdens de Freedom Lecture op de Technische Universiteit Eindhoven. Bij deze jaarlijkse lezing, geïnspireerd op de ‘Four Freedoms Speech’ van de Amerikaanse president Roosevelt, spreken prominente gasten over vrede en veiligheid.

Van Uhm noemde niet alleen het belang en de actualiteit van de door Roosevelt genoemde vrijheden, maar benadrukte ook dat Nederland moeten blijven investeren in een veilige wereld. Franklin D. Roosevelt sprak in 1941 over 4 vrijheden; meningsvrijheid, godsdienstvrijheid en de bevrijding van armoede en angst.

Erkenning

Van Uhm: “Dat we sinds 1945 in vrijheid kunnen leven, betekent niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Bedreigingen als terrorisme, drugs, schaarste en georganiseerde misdaad zijn van alledag. Voor de zwaarbevochten vrijheden van toen, zetten militairen zich nog dagelijks in.” Generaal Van Uhm zei ook dat de veteranen van nu en van de toekomst evenveel erkenning en respect verdienen als ten tijde van WOII.

De Freedom Lecture werd voor de 11e keer georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven, Fontys Hogescholen en de Eindhovense Stichting 18 September.