Begroting Buitenlandse Zaken 2011

Voor het behoud en de bevordering van de veiligheid, de welvaart en het welzijn in Nederland is een actieve opstelling over de grenzen van groot belang. De posten in het buitenland maken de hechte contacten mogelijk die daarvoor nodig zijn. Ook is ons postennetwerk er voor dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland.

In de rijksbegroting voor 2011 is 11,8 miljard euro gereserveerd voor het buitenlands beleid, ongeveer hetzelfde bedrag als in 2010. Het betreft grotendeels contributies en afdrachten aan internationale organisaties. 4 miljard euro gaat naar ontwikkelingssamenwerking.

Hedendaagse grensoverschijdende problemen op het gebied van de economie, migratie, klimaat en veiligheid vragen om een internationale aanpak, in het bijzonder in EU-verband.

De financieel-economische crisis heeft vooral gevolgen voor ontwikkelingslanden. De armoede neemt toe. Internationale en ontwikkelingssamenwerking blijven erop gericht die risico’s te verminderen en de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG’s) te bereiken.

Buitenlandse Zaken besteedt in 2011 meer aandacht aan samenwerking met andere overheidsdiensten, particuliere organisaties en de partners van de Europese Unie. Nederland zet zich in voor een efficiënte taakverdeling met de EU-vertegenwoordigingen in het buitenland.

Meer informatie
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Afdeling Communicatie, tel. 070 348 67 22
Plaatsvervangend directeur Bengt van Loosdrecht, tel. 070 348 67 22