Beleidsagenda 2011 programmaministerie voor Jeugd en Gezin

Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin heeft gelet op de demissionaire status van het kabinet een sobere invulling gegeven aan de beleidsagenda 2011. Leidraad voor het beleid van Jeugd en Gezin is 'Alle kansen voor alle kinderen'. Door een verhoging van het kindgebonden budget gaan gezinnen in de lagere en middeninkomensklasse er financieel op vooruit. Ook staat in 2011 een verdere verhoging van de pleegvergoeding gepland. Alle gemeenten moeten eind 2011 een CJG hebben en verder gaat de Kinderombudsman van start. De begroting 2011 van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin omvat een bedrag van ruim € 6,7 miljard.

Toekomst zorg voor de jeugd

In april 2010 heeft demissionair minister André Rouvoet zijn visie op de toekomst van de zorg voor de jeugd gepresenteerd. In mei dit jaar presenteerde de parlementaire werkgroep haar toekomstverkenning over de jeugdzorg. Het is aan het nieuwe kabinet om beslissingen te nemen over het stelsel van de zorg voor de jeugd.

Kindregelingen

Om ouders tegemoet te komen in de kosten voor hun kinderen ontvangen zij kinderbijslag (inkomensonafhankelijk). Voor de lagere en middeninkomens is er daarnaast het inkomensafhankelijke kindgebonden budget. Voor het kindgebonden budget wordt in 2011 € 130 miljoen extra uitgetrokken. Afhankelijk van het bruto gezinsinkomen en het aantal kinderen kunnen gezinnen in de lagere en middeninkomensklasse er hierdoor aanzienlijk op vooruitgaan.

Op basis van cijfers uit voorgaande jaren zijn de geraamde uitgaven met behulp van een nieuwe ramingsmethodiek voor het kindgebonden budget in de begroting verlaagd. De verlaging is in totaal € 20 miljoen in 2011, oplopend tot € 37 miljoen vanaf 2014.

In 2011 zullen 1.907.000 gezinnen kinderbijslag ontvangen: het gaat hierbij om 3.448.000 kinderen. 920.000 huishoudens ontvangen kindgebonden budget, voor in totaal 1.820.000 kinderen. Met de kinderbijslag is in 2011 een bedrag gemoeid van € 3,3 miljard, met het kindgebonden budget een bedrag van € 1,2 miljard.

Centra voor Jeugd en Gezin

Eind 2011 dienen alle gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin te hebben. Gemeenten krijgen daartoe ook in 2011 vanuit het Rijk en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) gerichte ondersteuning. Hiermee is in totaal een bedrag gemoeid van € 354 miljoen.

Verwijsindex Risicojongeren

De verwijsindex risicojongeren is op 1 augustus 2010 in werking getreden. De verwijsindex is een landelijke ICT-toepassing, waardoor hulpverleners een melding ontvangen wanneer hun cliënt ook bij een andere hulpverlener bekend is. De professionals kunnen zo met elkaar contact opnemen om de hulpverlening af te stemmen. Op dit moment doen meer dan 400 gemeenten mee. Dit heeft circa 45.000 matches opgeleverd, waarvan inmiddels meer dan eenderde bovengemeentelijk. Jongeren worden hierdoor sneller geholpen. Voor onder andere uitbreiding van de Verwijsindex is in 2011 € 0,8 miljoen beschikbaar.

Begeleiding multiprobleemgezinnen

Kinderen en gezinnen die kampen met verschillende problemen, hebben baat bij samenhangende zorg en ondersteuning (zorgcoördinatie) volgens het uitgangspunt 'één gezin, één plan. Een aantal gemeenten doet op dit moment ervaring op met speciale experimenten, waarbij gecoördineerde hulpverlening in praktijk wordt gebracht. In 2011 zullen de ervaringen breed worden verspreid.

Wachtlijsten jeugdzorg

Voor 2011 gelden de afspraken die Jeugd en Gezin met het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft gemaakt in het afsprakenkader 2010 en 2011. Hierin staat onder meer dat provincies zich inspannen om de instroom in de geïndiceerde jeugdzorg te beperken. Hiertoe worden vanuit het Rijk de mogelijkheden verruimd om te experimenteren met de beschikbaar gestelde uitkering jeugdzorg, bijvoorbeeld door ambulante zorg te verlenen zonder indicatiestelling.

Verhoging pleegvergoeding

Met ingang van 2010 is de pleegvergoeding verhoogd met € 200 per kind per jaar. In 2011 kan dit, als gevolg van een voorgenomen verhoging, oplopen tot € 600 euro. Het voornemen is om in de komende jaren deze verhoging verder te laten stijgen tot maximaal € 1000 per kind per jaar.

Gesloten jeugdzorg

Streven is door verkorting van de verblijfsduur in een gesloten instelling meer jongeren te helpen. Dit kan door een betere aansluiting op open jeugdzorg en nazorg te realiseren. De inzet is dat in 2011 instellingen voor 20% van de jongeren die aangemeld worden langs deze lijn een traject starten. De komende jaren breiden de instellingen dit uit tot 100%.

Aanpak regeldruk

De bureaucratie in de jeugdsector is groot. Sinds 2007 bestaat het programma Regeldruk AanPak (RAP). Langs verschillende lijnen wordt de regeldruk van cliënten en professionals aangepakt. Het gaat onder andere om vereenvoudiging van de indicatiestelling en vermindering van de registratielast. De Bureaus Jeugdzorg hoeven volgend jaar bijna een kwart minder beleidsinformatie te registreren dan in 2007. In het voorjaar van 2011 wordt getoetst of het doel - een kwart minder regeldruk - is gehaald.

Kinderombudsman

Op 15 juni 2010 is de Wet Kinderombudsman aangenomen in de Eerste Kamer. Naar verwachting kan de Kinderombudsman begin 2011 starten. De financiering van de Kinderombudsman vindt plaats via de eigen begroting van de Nationale Ombudsman. Hiervoor is door Jeugd en Gezin € 1,5 miljoen structureel overgeheveld.