Vereenvoudiging regels bespaart afvalbedrijven 50 miljoen

Minister Huizinga van Ruimte en Milieu vereenvoudigt de regels voor afvalverwerking. Bijna vierduizend ondernemingen besparen zo jaarlijks 50 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VROM, die 21 september 2010 openbaar gemaakt is.

Huizinga schaft de meldplicht voor een aantal afvalsoorten af. Bepaalde bedrijven in de afvalbranche, actief in bijvoorbeeld de kunststofrecycling of de opslag van groenafval, hoeven geen aparte vergunning meer aan te vragen. Voor andere bedrijven, zoals autosloperijen en schroothandelaren, wordt de vergunningsprocedure eenvoudiger. Het ministerie van VROM werkt ook op andere fronten aan het verminderen van regels. Sinds het aantreden van het kabinet Balkenende-IV heeft VROM/WWI de administratieve lasten voor bedrijven met dertig procent verlaagd.

Mooi Nederland

In de begroting kondigt Huizinga initiatieven aan om Nederland mooier te maken. De overheid investeert in 2011 6,5 miljoen in 30 projecten die de identiteit van een gebied versterken. Huizinga pakt de leegstand van kantoren aan. Er komen onorthodoxe maatregelen om alternatief gebruik van leegstaande kantoren te bevorderen. VROM onderzoekt belastingmaatregelen om leegstand van vastgoed te bestrijden. Om het landschap open te krijgen, maakt Huizinga een begin met de sloop van 200 hectares aan oude kassen.

Klimaatbeleid

Omdat het klimaatprobleem een wereldwijde aanpak vergt, blijft Nederland een actieve deelnemer aan de internationale onderhandelingen. Ons land is gebonden aan de Kyoto- verplichting om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met zes procent te verlagen ten opzichte van 1990. Onderdeel hiervan is de uitvoering van het reductieprogramma voor andere broeikasgassen dan CO2, zoals methaan en lachgas.

Het aandeel duurzame energie moet verder omhoog. Daarom verhoogt het kabinet het percentage biobrandstoffen aan de pomp tot 4,25 procent. Biobrandstoffen dienen te voldoen aan de Europese duurzaamheidscriteria. Dit betekent onder andere dat er geen bossen gekapt worden voor de aanleg van palmolieplantages. Nederland spant zich ook in om het zogenaamde indirecte landgebruik in EU-verband goed te regelen.