Koopkrachttegemoetkoming vervangt AOW-regeling

Ouderen krijgen vanaf 1 januari 2011 een andere koopkrachttegemoetkoming. Alle ouderen die in Nederland belasting betalen, ontvangen deze tegemoetkoming. De maatregel is bedoeld als compensatie voor negatieve koopkrachtontwikkelingen in Nederland. De nieuwe regeling vervangt de huidige AOW-tegemoetkoming.

Ruim 2,5 miljoen Nederlandse belastingbetalers komen vanaf volgend jaar voor de nieuwe tegemoetkoming in aanmerking. Deze is bedoeld om ouderen te compenseren voor een eerdere verlaging van de ouderenkorting en het daarmee samenhangende inkomensverlies. Het gaat - net als bij de nu nog geldende AOW-tegemoetkoming - om een bedrag van ongeveer euro400 bruto per jaar.

Ouderen die in het buitenland wonen, maar van hun inkomen voor 90% of meer in Nederland belasting betalen, krijgen de nieuwe tegemoetkoming ook. De naar schatting 280.000 ouderen die in 2011 in het buitenland wonen en daar ook belasting betalen, komen dus niet voor de tegemoetkoming in aanmerking. “Daarmee wordt een onbedoeld effect van de huidige regeling gecorrigeerd, waarbij ook zij die geen belasting betaalden wel werden gecompenseerd voor de gevolgen van de belastingwet”, aldus minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vervanging van de AOW-tegemoetkoming levert een besparing op van € 101 miljoen in 2011, oplopend tot € 119 miljoen in 2015.

In september 2010 kondigde het kabinet in de nota ‘Internationale arbeidsmobiliteit en sociale zekerheid’ een onderzoek aan naar beëindiging van de export van tegemoetkomingen in de sociale zekerheid naar het buitenland. Omdat die zijn bedoeld om nadelige effecten op de koopkracht in Nederland mee te compenseren, ligt het volgens het kabinet niet voor de hand om deze te exporteren naar het buitenland.


Het wetsvoorstel Mogelijkheid Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (MKOB) werd deze week bij de presentatie van de Miljoenennota al aangekondigd. Minister Donner heeft het wetsvoorstel vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.