Startschot vierde jongerenteam tegen schooluitval

Op vrijdag 24 september gaat in Zuid-Limburg het vierde jongerenteam van start in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten (VSV). Het succes van de jongerenteams in Amsterdam en Eindhoven en Breda breidt zich uit over heel Nederland.

De jongeren van het team uit Zuid-Limburg zijn zelf ooit voortijdig gestopt met school maar inmiddels weer zijn teruggekeerd in de schoolbanken. Ze gaan vanaf medio oktober op diverse scholen in de regio in gesprek met scholieren en studenten over hun eigen ervaringen. Zo kunnen ze jongeren, die dreigen voortijdig te stoppen met school letterlijk en figuurlijk bij de ‘les’ houden.

Na Amsterdam, Eindhoven en Breda, nu heel Zuid-Limburg.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) is enthousiast over deze succesvolle peer-to-peer aanpak. “Het persoonlijke verhaal van deze jongeren heeft veel meer impact dan wanneer een docent vertelt hoe belangrijk het is om je diploma te halen. Het is de eerste keer dat dit initiatief nu in een grote regio van start gaat. Alle gemeenten in Zuid-Limburg zijn betrokken!”, aldus de staatssecretaris.

Het LEF-team met Arnold Vanderlyde

De staatssecretaris: “Het persoonlijke verhaal van deze jongeren heeft veel meer impact dan wanneer een docent vertelt hoe belangrijk het is om je diploma te halen."

Het jongerenteam met coach Arnold VanderLyde

De teamleden van dit zogenaamde LEF-team spreken in hun eigen taal met de leerlingen over problemen die jongeren kunnen hebben en benadrukken het belang van doorleren. Het LEF-team bestaat uit: Michiel (25 jaar), Gabriella (24), Sven (24) en Laura (21), Jérôme (19), Roy (22) en Kevin (22).

Voormalig bokskampioen Arnold VanderLyde is de coach van het LEF-team. Vanderlyde, is zelf voortijdig schoolverlater geweest, hij pakte na zijn bokscarrière zijn studie weer op om alsnog een diploma te halen. Hij stimuleert de jongeren om aan hun zelfvertrouwen te werken zodat zij met ‘lef’ voor de klas hun verhaal kunnen vertellen.

Aanval op schooluitval

Het project VSV-jongerenteams is een initiatief van ministerie van OCW in aanvulling op het actieplan ‘aanval op schooluitval’. In het schooljaar 2008/2009 zijn er 42.608 scholieren voortijdig gestopt met hun studie. Met dit actieplan wil staatssecretaris Van Bijsterveldt het aantal voortijdig schoolverlaters terugbrengen naar 35.000 in 2012. Deze daling ligt op schema.

Resultaten Zuid-Limburg

Ook in Zuid-Limburg neemt het aantal VSV-ers af. De regio Zuid-Limburg heeft de ambitie om in schooljaar 2009-2010 het aantal nieuwe vsv’ers in regio met 30% af te laten nemen. In 2005/2006 zijn er 2.206 scholieren voortijdig met hun studie gestopt. In het schooljaar 2008/2009 is het aantal VSV-ers afgenomen tot 1.790. Het komende schooljaar 2010/2011 ligt de ambitie op 1.544 VSV-ers. In de periode tot 1 oktober wordt alles op alles gezet om nog zoveel mogelijk jongeren in te schrijven op school.