Van Middelkoop op EU-top België

Minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag de vergadering van EU-ministers van Defensie in het Belgische Gent bijgewoond. Tijdens het overleg stond de ontwikkeling van Europa's militaire capaciteit centraal.

In informele gesprekken spraken de bewindslieden over nieuwe oplossingen voor de al langer bestaande capaciteitstekorten. Juist in financieel-economisch moeilijke tijden is het nodig te onderzoeken hoe defensiesamenwerking kan worden verdiept en uitgebreid. Een beter inzicht in de kosten en baten van verschillende vormen van samenwerking die sinds het einde van de jaren negentig tot stand zijn gekomen, is daarbij behulpzaam.

Succesvolle samenwerkingsverbanden

Van Middelkoop heeft gewezen op een aantal samenwerkingsverbanden die in Europees verband tot voorbeeld kunnen zijn. De bewindsman memoreerde het European Air Transport Command (EATC), dat op 1 september 2010 in Eindhoven is geopend, de Belgisch-Nederlandse maritieme samenwerking en het Duits-Nederlandse legerkorps.

Vooral het EATC is een goed voorbeeld van multinationale samenwerking die leidt tot besparingen en schaalvoordelen. Volgens Van Middelkoop kan dit concept ook op andere terreinen worden toegepast.

Collectieve oplossingen

Verder kunnen de lidstaten volgens Van Middelkoop door collectieve oplossingen zoals pooling en sharing, maar ook de gezamenlijke ontwikkeling en aanschaf van defensiematerieel, blijven beschikken over specifieke middelen en gelijktijdig de Europese capaciteiten versterken. Tot slot maande de minister zijn collega´s over hun schaduw heen te springen en de mogelijkheden voor taak- en rolspecialisatie te durven onderzoeken.