Betalingsgedrag Rijksoverheid

Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 27 september 2010
Betreft Betalingsgedrag Rijksoverheid

Ons kenmerk BZ10- 632

Geachte voorzitter,

In de mede namens mij verzonden brief (d.d. 16 september 2009, KST134814) van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is aangegeven dat het onderzoek naar het betaalgedrag bij de ministeries in 2010 zou worden herhaald. In de brief is verder aangegeven dat u geïnformeerd zou worden of de reeds getroffen en nog te treffen maatregelen tot de gewenste verbetering hebben geleid (sneller betalen).

Resultaten onderzoek 2010
De in 2009 getroffen maatregelen hebben effect gesorteerd. Uit het onderzoek betaalgedrag bij de ministeries in 2010 blijkt dat het rijksbrede percentage op tijd betaalde facturen (binnen dertig dagen) ruim 6 %-punt is gestegen van 75 % in 2009 naar 81,4 % in 2010. Het aantal genoemde rijksbrede oorzaken van niet tijdig betalen is ten opzichte van 2009 verminderd van 5 naar 2. De oorzaken rondom de jaarafsluiting, niet tijdig verwerken van budgetten in administratieve systemen en geen centrale (eenduidige) factuuradressering zijn in 2010 niet meer te kenmerken als rijksbrede oorzaak. Wel is nog aandacht nodig om de goedkeuringsprocedure voor betaling van facturen te versnellen en te waken voor onjuistheden in de administratieve verwerking van facturen.

Van de 13 ministeries hebben twee ministeries (Justitie en OCW) een verbetering laten zien van meer dan 20 %-punt. Van drie ministeries (VWS/VROM/EZ) zijn de percentages toegenomen met ruim 10 %-punt. Zes ministeries zijn stabiel gebleven waarvan drie ministeries (Financiën, Buitenlandse Zaken en Verkeer & Waterstaat) consolideren met meer dan 90% tijdig betaalde facturen.

Twee ministeries (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Algemene Zaken) zijn ten opzichte van 2009 tijdelijk gedaald door de implementatie van een nieuw administratief systeem. LNV heeft gemeld inmiddels weer hetzelfde niveau te realiseren als voorgaand jaar (74%).

Ook tussen de diverse onderdelen binnen een departement zijn grote verschillen te constateren. Zo kan het percentage tijdig betaalde facturen bij een kerndepartement enorm zijn gestegen (bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en bij een dienstonderdeel (bijvoorbeeld een baten lastendienst) zijn gedaald. Dit komt door een verschil in organisatie en werkwijze. Uiteindelijk wordt een gemiddeld percentage tijdig betaalde facturen per departement gepresenteerd.

Het rijksbrede percentage van 2010 (81,4 %) ligt echter nog onder de gewenste norm van 90% tijdig betaalde facturen (binnen 30 dagen) die in het spoeddebat (15 oktober 2009) is gewisseld tussen het kabinet en uw Kamer. Dit betekent dat voor de rest van dit jaar en voor 2011 verhoogde aandacht voor het eigen betaalgedrag van de ministeries nodig is. Ook dit jaar besteden de auditdiensten in de reguliere controle aandacht aan sneller betalen. Over de bevindingen van dit onderzoek wordt gerapporteerd in de afzonderlijke jaarverslagen van de ministeries, alsook in het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2010.

Over een jaar wordt het onderzoek naar betaalgedrag wederom herhaald en wordt u geïnformeerd over het rijksbrede beeld in 2011.

Tijdens de gemeenschappelijke behandeling van begrotingen 2011 en verantwoordingen 2009 in dit najaar kan het onderwerp betaalgedrag en de specifieke situatie bij de verschillende ministeries aan de orde worden gesteld.


Hoogachtend,

de minister van Financiën,


mr. drs. J.C. de Jager