Friesland College verlaagt vertrekregeling

Onder druk van staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) heeft het Friesland College de (vertrek)regeling van haar voormalig bestuursvoorzitter verlaagd. Hierdoor hoeft het Friesland College minder geld terug te betalen aan het ministerie van OCW dan aanvankelijk werd geëist door Van Bijsterveldt.

De bewindsvrouw kondigde vorig jaar aan het niet eens te zijn met de overdadige (vertrek)regeling van ruim 1,3 miljoen euro van de voormalig bestuursvoorzitter van het Friesland College. Daarop heeft zij aangekondigd 6,9 ton euro terug te gaan vorderen van het Friesland College, dat is het verschil tussen genoemd bedrag en de vergoeding volgens de kantonrechter zou hebben gekregen.

Van Bijsterveldt is altijd van mening geweest dat gemeenschapsgeld, bestemd voor onderwijs, niet aan riante (vertrek)regelingen mag worden besteed. Eerder gaf zij aan minder geld in te houden als het Friesland College de salariskosten zou beperken. Dat is gebeurd. In plaats van de voorgenomen 6,9 ton vordert het ministerie nu nog 200.000 euro van het Friesland College terug. Dit bedrag wordt ingehouden op de Rijksbijdrage.

Van Bijsterveldt: “Het is meer dan terecht dat het Friesland College haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Onderwijsgeld moet ten goede komen van het onderwijs. Punt uit.”