Nationale Meldweek Patiëntveiligheid van start

Voor het eerst in Nederland is het deze week de Nationale Meldweek Patiëntveiligheid. De Meldweek heeft als doel dat professionals in de eerstelijnszorg bewuster omgaan met aspecten van patiëntveiligheid en dat ze leren van incidenten.

Hulpverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen, diëtisten, ergotherapeuten, tandartsen en fysiotherapeuten willen zo veel mogelijk vermijdbare schade voorkomen. Toch gaat het in de praktijk wel eens (bijna) mis. Het melden van voorvallen is belangrijk om te zien waar verbetering mogelijk is. Daarom organiseren 15 eerstelijns beroepsorganisaties, het UMC St Radboud en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 september tot en met 3 oktober 2010 de Nationale Meldweek Patiëntveiligheid.

De Meldweek is voor zorgprofessionals een goede gelegenheid om eens extra kritisch te kijken naar wat er gedurende die week is misgegaan of had kunnen misgaan. Het melden van (mogelijke) incidenten heeft als voordeel dat een zelfde (mogelijk) incident voorkomen kan worden bij andere praktijken. Nu wordt het vaak niet onderling gedeeld.

Speciaal voor de meldweek is een meldformulier ontwikkeld om gemakkelijk, anoniem en snel via internet incidenten te kunnen melden. Alle medewerkers uit een praktijk kunnen melden. Het meldformulier en extra informatie, inclusief voorbeelden van incidenten, zijn te vinden via www.meldweek2010.nl.