Reactie ministerie op artikel in Nederlands Dagblad over paspoort

Onder de kop 'Nederland krijgt kraakvrij paspoort' publiceerde het Nederlands Dagblad op 28 september 2010 een artikel over het Nederlands paspoort. Aanleiding is de brief van staatssecretaris Bijleveld aan de Tweede Kamer van 23 september 2010 over de Nederlandse reisdocumenten. Het artikel bevat, naast informatie uit de brief, enkele stellingen en beweringen die niet (geheel) correct zijn. Hieronder de reactie van het ministerie van BZK.

Stellingen/beweringen in artikel van Nederlands Dagblad Reactie ministerie van BZK
Dat blijkt uit de aanbestedingsbrief die staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer heeft gezonden over het nieuwe, 'niet te kraken' paspoort van de nieuwe generatie. De brief aan de Tweede Kamer is geen “aanbestedingsbrief”. Nergens in de brief wordt gesproken over “het nieuwe niet te kraken paspoort van de nieuwe generatie”. Een dergelijke passage komt ook niet voor in de bijlage bij de brief waarin de reikwijdte is weergegeven van de aanbesteding die reeds eerder dit jaar is uitgevoerd en afgesloten.
Het huidige paspoort uit 2006, uitgerust met een chip en met biometrische gegevens, wordt binnen enkele jaren na invoering alweer gemoderniseerd. Er is aanbesteed, omdat het contract met de huidige producent per 1 oktober 2011 afloopt en niet meer kan worden verlengd. Met andere woorden doorgaan met het huidige model reisdocumenten is niet mogelijk. Reden voor de aanbesteding is dus niet dat het paspoort gemoderniseerd moest worden.
Paspoorten werden voor 2006 nog decentraal aangemaakt. Sinds 2001 worden alle paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten centraal geproduceerd én gepersonaliseerd. Alleen de nooddocumenten (noodpaspoort en Laissez-passer) worden decentraal gepersonaliseerd. 
De aanpassing van de chips in de paspoorten, die sinds 2006 de digitale persoonsgegevens van de houder bevatten, houdt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken geen verband met het kraken van de chip in 2008. Toen bleek dat diverse wetenschappers erin slaagden de gegevens te manipuleren. De informaticawetenschapper Jeroen van Beek zag kans de persoonsgegevens van Osama bin Laden aan een willekeurig paspoort toe te voegen. De heer Van Beek heeft in 2008 bekend gemaakt dat hij een chip kan voorzien van persoonsgegevens die gekopieerd zijn uit een chip van een reisdocument. Dat de gegevens die in de chip worden opgeslagen gekopieerd kunnen worden niet nieuws is, is te lezen in informatie van het ministerie van BZK. Van het vinden van een “lek” in de chip is GEEN sprake. Na het lezen van de persoonsgegevens uit de chip is het namelijk mogelijk om deze te kopiëren. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft meerdere malen de Tweede Kamer hierover geïnformeerd (zie bijvoorbeeld het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen van het lid Gerkens (SP) (TK 2007 – 2008, nummer 3296). Hierbij wordt aangetekend dat vingerafdrukken niet ‘zo maar’ uit de chip gelezen kunnen worden. De chip is uitgerust met een toegangscontrole mechanisme tot de vingerafdrukken, zodat  vingerafdrukken uitgelezen kunnen worden door geautoriseerde uitleesapparaten. De chip in de Nederlandse reisdocumenten is uitgerust met het Actieve Authenticatie mechanisme. Met behulp van dit mechanisme is het mogelijk te detecteren of persoonsgegevens van een originele chip afkomstig zijn of gekopieerd zijn.  De heer Van Beek heeft NIET aangetoond dat hij persoonsgegevens die in de chip van een Nederlands reisdocument opgeslagen zijn, kan manipuleren (veranderen en/of gegevens toevoegen). De chip van de Nederlandse reisdocumenten bevat een elektronische handtekening die gezet is over de persoonsgegevens die opgeslagen zijn in de chip. Door de controle van de elektronische handtekening (Passieve Authenticatie mechanisme) kan een eventuele poging tot manipulatie van de persoonsgegevens gedetecteerd worden. Deze informatie is ook te vinden op www.paspoortinformatie.nl.