Bedrijfslevenfonds Uruzgan langer open

Het ‘Fonds Economische Opbouw Uruzgan’ (FEOU) blijft open voor projectvoorstellen tot 31 december 2010. Buitenlandse Zaken heeft besloten tot deze verlenging van drie maanden op verzoek van verschillende bedrijven die werken aan een aantal veelbelovende projectvoorstellen.

FEOU is een subsidieprogramma voor de private sector in Uruzgan. Europese bedrijven kunnen samen met een Afghaanse partner subsidieaanvragen indienen voor projecten die bijdragen aan de economische ontwikkeling van de Afghaanse provincie. Projecten mogen maximaal 3 jaar duren en maximaal 2,5 miljoen euro kosten. Van deze 2,5 miljoen euro wordt 80% vergoed.

Het FEOU werd op 30 september 2008 opgericht door toenmalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders met een budget van 10 miljoen euro. Doel van het fonds is het stimuleren van de bedrijvigheid en ontwikkeling in Uruzgan. Kosten voor bedrijven kunnen hoger uitvallen door de hoge risico’s en de moeilijke omstandigheden die ondernemen in het zuiden van Afghanistan met zich mee kunnen brengen. Met dit fonds neemt de overheid een deel van de kosten op zich.

Op dit moment lopen er drie projecten met financiering uit het FEOU. Het gaat hierbij om twee projecten die bestaan uit haalbaarheidsstudies voor agrarische handelsketens (onder andere amandelen, granaatappelen en gedroogd fruit). Een derde project betreft de teelt en productie van saffraan. Het FEOU wordt namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken beheerd door ‘NL EVD Internationaal’. Ondernemers kunnen hier meer informatie krijgen over het fonds, de voorwaarden en de mogelijkheden in Uruzgan.