Miljoen euro voor noodhulp Pakistan

Nederland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan het door overstromingen getroffen Pakistan. Dit maakte minister van Buitenlandse Zaken Verhagen vandaag bekend. Nederland reageert hiermee op het internationale hulpverzoek van het Internationale Rode Kruis.

Hevige moessonregens veroorzaakten deze week overstromingen in het noordwesten van Pakistan. Volgens de Verenigde Naties zijn tot nu naar schatting 1300 mensen omgekomen en 2,5 miljoen mensen getroffen. De komende tijd wordt meer zware regenval verwacht.

De Pakistaanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, zal met het geld uit Nederland noodhulp bieden op het gebied van onderdak, voedsel, medische zorg, schoon drinkwater en hygiëne.

Uit eerste onderzoek van VN en Rode Kruis blijkt dat de schade zeer groot is. Huizen, scholen en klinieken zijn verwoest en grote delen van de beschikbare landbouwgrond staan onder water. De toegang tot de getroffen gebieden wordt bemoeilijkt door beschadigde wegen en weggespoelde bruggen.

Pakistan heeft het eigen leger ingezet voor reddingswerkzaamheden. De VN heeft inmiddels 10 miljoen dollar ingezet uit haar noodhulpfonds, het Central Emergency Response Fund, waarvan Nederland een van de grootste donoren is. Daarnaast zegde de Europese Commissie 30 miljoen euro toe. Het Rode Kruis bracht gisteravond een noodhulpverzoek uit van 12,5 miljoen euro.

Pakistan was eind 2005 ook slachtoffer van natuurgeweld toen een grote aardbeving tienduizenden slachtoffers veroorzaakte. Nederland stelde toen als onderdeel van een humanitaire NAVO-missie een veldhospitaal ter beschikking. De Pakistaanse bevolking heeft bovendien ernstig te lijden onder het geweld van de Taliban, waarbij veel burgerslachtoffers vallen.