Nederland draagt €400.000 bij aan noodhulp Kirgizië

Nederland draagt €400.000 bij voor humanitaire hulp in Kirgizië. Dit maakte minister Verhagen vandaag bekend. Driekwart van het bedrag gaat naar voedselhulp via het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Het Internationale Rode Kruis krijgt €100.000 voor de opvang van etnisch Oezbeekse vluchtelingen in Oezbekistan.

“Honderdduizenden Kirgiziërs leven door de geweldsuitbarsting in hun land in schrijnende omstandigheden. Het is bittere noodzaak dat de internationale gemeenschap hen laat zien dat zij niet worden vergeten. Nederland draagt daar vanzelfsprekend zijn deel aan bij”, aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Zuid-Kirgizië kampt sinds 2 weken met aanhoudend geweld. De humanitaire situatie is zorgwekkend. De VN gaat uit van meer dan 1 miljoen getroffenen in Kirgizië. Van hen zijn 300.000 ontheemd. Daarnaast vluchtten 200.000 etnische Oezbeken naar Oezbekistan.

Voor het geweld uitbrak was in Kirgizië al sprake van chronische voedselonzekerheid. De politieke onrust, het geweld en de daaruit voortkomende vlucthtelingenstroom hebben de humanitaire situatie sterk verslechterd en hebben ook grote gevolgen voor voedselvoorziening doordat er niet gezaaid en geoogst kan worden. Hierdoor zijn veel mensen afhankelijk van voedselhulp en dreigt hongersnood op langere termijn. Het Wereldvoedselprogramma van de VN hoopt 560.000 mensen van voedsel te kunnen voorzien.

Het Rode Kruis zorgt voor opvang van etnische Oezbeken die zijn uitgeweken naar Oezbekistan. Het regelt voor hen onder meer noodonderdak, noodgezondheidszorg en water en sanitatie.