Nieuwe subsidieregeling ontwikkelingssamenwerking en mondiaal burgerschap

Het ministerie van Buitenlandse Zaken start een nieuwe subsidieregeling voor maatschappelijke activiteiten gericht op ontwikkelingssamenwerking. Doel is bevordering van het bewustzijn van de mondiale dimensie van burgerschap.

De uitvoering van de regeling is gegund aan de combinatie PricewaterhouseCoopers Advisory N.V., het Nederlands Jeugdinstituut en Stichting Wilde Ganzen.

De regeling vloeit voort uit de vernieuwing van ontwikkelingssamenwerking die het kabinet heeft ingezet. Die houdt onder meer in dat er voor ondersteuning van maatschappelijke activiteiten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking een duidelijkere scheiding komt tussen subsidiëring en advisering.

Er komt een nieuwe faciliteit waaronder subsidies worden verstrekt onder ministeriële verantwoordelijkheid. De subsidietaak van de NCDO stopt aan het einde van 2010. Deze organisatie wordt omgevormd tot een kennis- en adviescentrum.

Het beheer van de ‘Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking’ (SBOS) is openbaar aanbesteed. Het ministerie gebruikt de komende weken om de SBOS-beleidsregels vast te stellen en werkafspraken te maken met de uitvoerder.

Publicatie van de beleidsregels in de Staatscourant is voorzien rond 1 oktober a.s. De deadline voor de eerste aanvraagronde is 1 november voor activiteiten die starten vanaf 1 januari 2011.