Oprichting Huis voor democratie en rechtsstaat

Vandaag wordt tijdens een bijeenkomst in de Oude Zaal van de Tweede Kamer  de stichting Huis voor democratie en rechtsstaat officieel opgericht. Het Huis heeft tot doel mensen te betrekken bij thema's als de Grondwet, de geschiedenis van de Nederlandse democratie, het Koninkrijk der Nederlanden, Europa, de rechtsstaat en mensenrechten.

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, mevrouw Verbeet en de heer Van der Linden, alsook staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie geven tijdens de bijeenkomst hun visie op de betekenis van het Huis.

Scholieren en toeristen

Het Huis richt zich onder meer op scholieren, toeristen, studenten en leden van politieke organisaties. Nu al worden veel van de beoogde activiteiten verricht, bijvoorbeeld via simulaties, bezoeken, rondleidingen, debatten, exposities en cursussen. Dat gebeurt onder de vlag van het Instituut voor Publiek en Politiek en de Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof.

Deze stichtingen fuseren per 1 oktober 2010 met het Huis. Met de oprichting van het Huis wordt uitvoering gegeven aan een herhaaldelijk door, onder andere, de Tweede Kamer geuite wens.

Locatie

Het Huis streeft ernaar jaarlijks 250.000 bezoekers te trekken waarvan 175.000 scholieren en studenten. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal binnenkort in samenspraak met de voorzitter van de Eerste Kamer, de voorzitter van de Tweede Kamer en de burgemeester van Den Haag een locatie aanwijzen voor het Huis.

Het gebouw Hofweg 1 (tegenover het Binnenhof, boven Café Dudok) en Lange Houtstraat 1/Bleijenburg 7 (tegenover ingang Tweede Kamer aan het Plein) zijn daarvoor door de Rijksgebouwendienst geschikt bevonden. Die publiekslocatie zal niet voor 2014 gereed zijn. Tot de tijd zal de locatie Hofweg 1 als tijdelijke locatie worden gebruikt.

Directeur

Omdat de procedure voor de werving van een nieuwe directeur van het Huis nog niet is afgerond, is mw. P.B.M. (Nel) van Dijk bij de oprichting op voordracht van de Raad van Toezicht aangewezen als interimdirecteur, in afwachting van de benoeming van een nieuwe directeur.

Financiering

Het Huis wordt gefinancierd door het Rijk (de ministeries van Algemene Zaken, Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en de gemeente Den Haag met een structurele bijdrage van jaarlijks ca. € 5 miljoen.

Deze bijdrage wordt later aangevuld met een bijdrage uit de begroting van de Tweede Kamer, mede om de realisatie van het publiekscentrum mogelijk te maken.

Daarnaast wordt rekening gehouden met sponsoring en bijdragen van particulieren en particuliere fondsen aan het Huis als algemeen nut beogende instelling.