Eerste Amraam-raket treft doel (video)

Luchtdoelartilleristen van de landmacht hebben op het uiterste puntje van het Noorse schiereiland Andøya voor het eerst een Amraam-luchtdoelraket afgeschoten. Sinds de invoering van de raket, begin 2009, is toegewerkt naar deze schietoefening.

De Amraam luchtdoelraket is oorspronkelijk ontworpen als lucht-luchtraket, dus voor jachtvliegtuigen om vijandelijke toestellen mee neer te halen. Tegenwoordig wordt de raket echter ook gebruikt om vanaf de grond op vliegtuigen te vuren.

Luchtdoelartilleristen van de landmacht heeft op het uiterste puntje van het Noorse schiereiland Andøya voor het eerst een Amraam-luchtdoelraket afgeschoten. Sinds de invoering van de raket, begin 2009, is toegewerkt naar deze schietoefening.

Middelhoge luchtlagen

Het doel van deze eerste live-firing exercise was de integratie van het wapen in het Army Ground Based Air Defense System. Dit luchtbeveiligingssysteem bestrijkt de lagere en middelhoge luchtlagen. De Amraam bestrijkt de middelhoge luchtlagen, tot een afstand van 25 kilometer, en de Stinger de lagere luchtlagen. De Amraam beschikt over een eigen radar en kan zijn doel na afvuren zelfstandig volgen.

Luchtbeeld

Na maanden van procedureoefeningen mocht deze week voor het eerst echt worden geschoten met de bijna 4 meter lange raket, die een snelheid van bijna 5000 km / uur bereikt. Dit schieten is alleen in Noorwegen en de Verenigde Staten toegestaan.

Naast het wapensysteemdeel is ook de samenhangende commandovoering in zijn geheel beoefend. Van het opbouwen van een luchtbeeld met de radar tot het uiteindelijke vuren. Die laatste stap gebeurde met een simpele druk op de knop waarna de raket ver buiten zicht het doel raakte. Bij de lancering en logistiek waren ruim 100 militairen betrokken.