Hoe kan de afname van de mondiale biodiversiteit worden verminderd?

Op dinsdag 5 oktober zal Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) het rapport Rethinking global biodiversity strategies aanbieden aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In het rapport identificeert het planbureau de mogelijkheden om mondiaal het verlies aan soorten en de bedreiging van ecosystemen een halt toe te roepen.

Recente studies laten zien dat bij ongewijzigd beleid er geen verandering komt in het huidige tempo waarmee de mondiale biodiversiteit afneemt. De bescherming van specifieke soorten en ecosystemen levert een belangrijke bijdrage, maar is niet voldoende om de doelstelling voor de bescherming van biodiversiteit te halen.

In het rapport Rethinking global biodiversity strategies geeft het planbureau antwoord op de vraag welke maatregelen wel werken. De studie is uitgevoerd op verzoek van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) met medefinanciering door LNV.

De VN organiseert van 18-29 oktober in Japan een top over biodiversiteit (COP10 in Nagoya). De VN wil afspraken maken over nieuwe doelstellingen voor biodiversiteit en over maatregelen om de achteruitgang van biodiversiteit te verminderen. Het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving speelt een rol in deze discussie.