Internetconsultatie over aanpassing Universele Dienstverlening telefonie

Het ministerie van Economische Zaken start op 1 oktober 2010 een consultatie over een voorstel tot wijziging van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met de levering van de openbare telefoondienst op een vaste locatie via een mobiel netwerk

KPN is op grond van de Telecommunicatiewet aangewezen als aanbieder van de zogenaamde universele dienst. Dat houdt onder andere in dat KPN aan iedereen een betaalbare vaste telefoondienst moet aanbieden. Met deze wijziging wordt het mogelijk gemaakt dat KPN in bepaalde gevallen ook met het aanbieden van een mobiele telefoondienst aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Glasvezelnetwerk

KPN verzorgt deze universele dienstverplichting op dit moment via het vaste telefoonnetwerk. KPN is bezig om in grote delen van Nederland een glasvezelnetwerk aan te leggen met name in nieuwbouwwijken. In die gebieden biedt KPN een gecombineerd abonnement aan voor telefonie, internet en televisie (‘triple play’). Voor klanten in deze nieuwbouwwijken die alleen willen telefoneren is het voor KPN onrendabel om dat via het glasvezelnetwerk te leveren. In die gevallen zou levering van de universele telefoondienst via het mobiele netwerk een goed alternatief kunnen vormen indien aan de geldende eisen van betaalbaarheid wordt voldaan.

Reactie

Om de universele telefoondienst via het mobiele netwerk te kunnen leveren, moet de bestaande regelgeving op basis van de Telecommunicatiewet worden aangepast. U kunt uw reactie op het concept-wijzigingsbesluit geven via www.internetconsultatie.nl/wijzigingbude.

De einddatum van de consultatie is 1 november 2010. De inwerkingtreding van de wijziging staat gepland op 1 juli 2011