Koningin reikt Herinneringsmedailles uit (video)

Voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan hebben vanmiddag bijna 1800 militairen en enkele civiele medewerkers in Den Bosch de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen. Koningin Beatrix reikte de onderscheidingen uit aan een aantal van hen. Twaalf militairen kregen uit haar handen het Draaginsigne Gewonden.

De gedecoreerden behoren tot de laatste lichting die tot 1 augustus deel uitmaakten van de Task Force Uruzgan, de recent afgeloste Air Task Force en ondersteunende eenheden. Behalve de vorstin, eerden ook minister Eimert van Middelkoop en de Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm de militairen met het opspelden van de medaille.

Bijna 1800 militairen en enkele civiele medewerkers hebben 1 oktober 2010 in Den Bosch de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun inzet tijdens de ISAF-missie in Afghanistan. Koningin Beatrix reikte de onderscheidingen uit aan een aantal van hen. Twaalf militairen kregen uit haar handen het Draaginsigne Gewonden.

De gedecoreerden behoren tot de laatste lichting die tot 1 augustus 2010 deel uitmaakte van de Task Force Uruzgan, de Air Task Force en ondersteunende eenheden.

Warm

"Majesteit, uw aanwezigheid vandaag onderstreept de diepe verbondenheid van de Nederlandse krijgsmacht met het staatshoofd en de Koninklijke Familie" zo sprak Van Middelkoop de vorstin toe. "De woorden van dank aan onze militairen die u in de Troonrede heeft uitgesproken, verwarmden ons hart. Uw belangstelling en uw waardering doen ons goed." De minister refereerde ook aan de vele bezoeken van kroonprins Willem-Alexander aan de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Krijgshistorie

Volgens de bewindsman schreven de onderscheiden militairen mee aan een indrukwekkend hoofdstuk in het boek van de Nederlandse krijgshistorie. "Dankzij u zijn bijna 5000 Afghaanse militairen en agenten opgeleid, is het aantal scholen vervijfvoudigd en het aantal gezondheidsposten verdubbeld." Van Middelkoop noemde ook het asfalteren van de weg naar Chora en het microkrediet dat ondernemers tegenwoordig kunnen krijgen. "U hebt het verschil gemaakt."

Aanslagen

"Denk terug aan de aanslagen van 11 september. Denk terug aan de aanslagen in Madrid en Londen. Afghanistan was een vrijplaats voor terroristen. Dáárom zijn wij naar Afghanistan gegaan." Het is Van Middelkoops antwoord als mensen soms vragen waarom het nodig was de Nederlandse militairen zo ver weg op missie te sturen.

Taptoehymne

Tijdens de plechtigheid werd stilgestaan bij de 3 militairen die in deze lichting sneuvelden. “Marinier der eerste klasse Marc Harders, korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en korporaal der eerste klasse Luc Janzen blijven in onze herinnering, mét de 21 andere militairen die zijn omgekomen in Afghanistan”, aldus de minister. Het Fanfarekorps Bereden Wapens Koninklijke Landmacht speelde voor hen de zogenoemde Taptoehymne.

Afsluiting

Hoewel nog een groot aantal Nederlandse militairen actief is in Afghanistan, markeerde de ceremonie vandaag niet alleen het einde van de missie voor de aangetreden militairen. Het betekende ook het einde van 4 jaar Nederlandse inzet als lead nation in Uruzgan.