Marine ruimt explosieven op Noordzee

Een mijnenjager van de koninklijke Marine heeft gistermiddag 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om zware Britse vliegtuigbommen die waren aangetroffen nabij de Eurogeul voor de haven van Rotterdam.

De bommen, met elk een explosieve lading van 500 pond, zijn onschadelijk gemaakt door de mijnenjager Hr. Ms. Middelburg. De eerste vliegtuigbom lag nabij de ‘Bruine Banken’, een gebied waar veel vissersschepen varen. De ander lag op 40 meter diepte in een ankergebied voor zeeschepen met grote diepgang. Marineduikers brachten ter plekke een vernietigingslading aan op de bommen. Daarna zijn de explosieven tot ontploffing gebracht.

De hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het ruimen van explosieven op de Noordzee, in de kustwateren en in havenmondingen. Hier worden nog regelmatig mijnen, bommen, granaten en torpedo’s uit beide wereldoorlogen aangetroffen.

Levensgevaarlijk

3 Opvarenden van de Nederlandse visserskotter OD-1 kwamen op 6 april 2005 om het leven, toen een opgeviste vliegtuigbom op het dek ontplofte. Dit ongeval was aanleiding voor de marine om te starten met operatie ‘Beneficial Cooperation’, waarbij in samenwerking met de Belgische zeemacht de jacht op explosieven werd verhevigd.

Het aantal explosieven dat de mijnendienst sinds het ongeval met de OD-1 heeft geruimd, komt met de gecontroleerde ontploffing van deze 500-ponders op 632.