Panamese vicepresident bezoekt Nederland

Vicepresident Juan Carlos Varela Rodriguez van Panama brengt op 6 oktober 2010 een bezoek aan Nederland. Panama spiegelt zich graag aan Nederland, als poort van Europa. Het land werkt er hard aan om een echte hub te worden: een open economie, een aantrekkelijk fiscaal regime, het aantrekken van investeringen en met name hoofdkantoren van multinationals, maar ook wegen en spoor, diverse havens en vliegvelden.

De vicepresident wordt vergezeld door viceminister van Economie en Financiën, Frank de Lima. Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, ontvangt de vicepresident en zijn delegatie, evenals minister De Jager van Financiën. Het bezoek aan Nederland volgt op een handelsmissie van toenmalig staatssecretaris Heemskerk aan Panama in januari 2010.

Het land, dat vooral bekend is van het Panama-kanaal, doet het economisch goed en biedt Nederlandse ondernemers veel kansen; van de bouw en infrastructuur tot financiële dienstverlening en milieuadvisering. Panama houdt daarbij oog voor duurzaamheid en besteedt aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat beide landen belangrijk vinden. Op de agenda staat bijvoorbeeld een bezoek aan de internationale luchthaven Schiphol.

Het bezoek staat in het teken van de versterking van de fiscale en economische betrekkingen met Nederland. Om dit te ondersteunen zal het Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting met Nederland op 6 oktober worden getekend door minister De Jager en Juan Carlos Varela Rodriguez.