Zeven miljoen bezoekers voor Nederlands paviljoen Expo

Het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2010 in Shanghai, Happy Street, heeft op 3 oktober 2010 de zeven miljoenste bezoeker verwelkomd. Dat komt neer op ruim 12 procent van het totaal aantal bezoekers. De doelstelling voor Happy Street, vijf tot tien procent van de verwachte zeventig miljoen bezoekers ontvangen, is daarmee nog vóór het eind van de Expo ruimschoots gehaald.

De zeven miljoenste bezoeker, lid van een Chinees gezin, werd door de Commissaris-Generaal van het Nederlands paviljoen in het zonnetje gezet. Het gezin ontving als cadeau vliegtickets van KLM en een 7-daags verblijf in Nederland georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Daarnaast ontvingen zij één van de schapen die op het gesimuleerde polderlandschap onder het Nederlands paviljoen staan. De kunststof schapen blijken bij de Chinese bezoekers een opvallend succesnummer.

Nederland en China

Nederland heeft tijdens de World Expo 2010 gekozen voor duurzaamheid en innovatie. De inzending geeft daarmee China en de rest van de wereld de kans om te zien dat Nederland een aantrekkelijk en toekomstgericht land is om zaken mee te doen en als toeristische bestemming. Nederland is de tweede Europese handelspartner voor China. De export naar China is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid tot bijna 4 miljard euro per jaar. Het aantal investeringen uit China in Nederland neemt eveneens sterk toe.

Zaken doen tijdens Expo

Tijdens de Expo vindt in de Kroon, de VIP-ruimte van het Nederlands paviljoen, een grote verscheidenheid aan zakelijke evenementen plaats, georganiseerd door de Nederlandse ministeries en de publieke en private partners en sponsoren. Daar werden ook de eerste overeenkomsten gesloten. Op het gebied van life sciences zijn er negen samenwerkingsovereenkomsten gesloten. Dit varieert van een eerste afspraak om tot verdere samenwerking te komen tot daadwerkelijke contracten en een Chinees bedrijf dat zich in Leiden gaat vestigen.

Verschillende Chinese bedrijven uit de gaming-industrie hebben met hun Nederlandse counterparts besloten om opdrachten bij Nederlandse bedrijven uit te zetten. Ook gaven twee Chinese gamingbedrijven aan zich in Utrecht te willen vestigen. Ingenieursbureaus DHV en Grontmij hebben tijdens de bijeenkomsten in Shanghai nieuwe orders binnengehaald.