Camp Hadrian overgedragen aan Combined Team Uruzgan

Commandant van de Redeployment Task Force brigadegeneraal Jan Broeks heeft dit weekend Camp Hadrian in Deh Rawod officieel overgedragen aan het Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan. De Nederlandse militairen namen het kamp in september 2006 in gebruik.

Na Tarin Kowt is Deh Rawod het grootste bevolkingscentrum van Uruzgan, destijds reden om de basis daar te vestigen. In de opbouwfase bestond het kamp uit een aantal slaaptenten zonder airco en een gepantserde eetzaal. Het personeel, voornamelijk genisten, at 3 maanden noodrantsoenen en douchte met waterzakken. Prikkeldraad omheinde Camp Hadrian. Op dit moment is de basis uitgerust met alle denkbare voorzieningen.

Veilig

Camp Hadrian was in 2007 de uitvalsbasis voor 3 pelotons die de Afghaanse bevolking hielpen tijdens zware overstromingen van de Helmand-rivier. In de zomer van dat jaar werd het gebied, door toename van vijandelijke strijders, onrustiger. Nederland stuurde daarom 2 extra pelotons naar Deh Rawod. Operatie Patan Ghar vergrootte de veiligheid in het gebied en ook de diverse controleposten die Nederlandse en Afghaanse eenheden met elkaar bouwden zorgden voor meer rust. Een nieuwe Afghaanse politiepost droeg daaraan eveneens bij.

Ontwikkeling

De opening van de Chutu-brug vormde eind 2008 een belangrijke stap in de ontwikkeling van het gebied. De overspanning verbindt de oevers van de Helmand-rivier en dat zorgt voor economische vooruitgang. In 2009 wordt een gerechtsgebouw geopend in Deh Rawod. De ingebruikname staat symbool voor de ontwikkeling van bestuur en veiligheid in de regio.

In de omgeving van Deh Rawod sneuvelden 8 Nederlandse militairen.