Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht bezoekt Bosnië

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Lex Oostendorp heeft zaterdag een driedaags bezoek aan Bosnië-Herzegovina afgesloten. Oostendorp is eveneens Inspecteur der Veteranen. Het accent van de reis lag dan ook op 2 veteranenprojecten.

Al enkele jaren zijn 2 stichtingen actief in Bosnië. Beide bestaan uit Nederlandse veteranen die tijdens verschillende missies in het land dienden. Zij steken nu de handen uit de mouwen om de bevolking te helpen. Zo werkten de ‘veteranen met een missie’ onlangs een week lang hard aan het opknappen van een lagere school in Kakanj.

Belang

De IGK bezocht de projecten in Kakanj en Goles en sprak uitvoerig met de voormalige militairen. Oostendorp ziet het belang van de stichtingen voor de Bosnische kinderen, maar ook voor de veteranen zelf. “Door terugkeer naar het land van hun missie zien ze wat er mede dankzij hun inzet is bereikt.”

Althea

In Travnik en Camp Butmir sprak de IGK met de Nederlandse militairen die voor de EU-operatie Althea zijn uitgezonden naar Bosnië. Namens de commandant van European Union Forces (EUFOR) dankte Oostendorp het defensiepersoneel voor hun inzet. Aan Althea nemen namens Nederland 80 militairen deel. De missie richt zich op een veilige leefomgeving in Bosnië-Herzegovina.