Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Pechtold over uitlatingen richting ambassadeur Habibie van Indonesië


Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over uitlatingen richting ambassadeur Habibie van Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 1 oktober 2010 met kenmerk 2010Z1399.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Pechtold (D66) over uitlatingen richting ambassadeur Habibie van Indonesië.

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel ‘Wilders: toontje lager bij Indonesië’? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Bent u bereid afstand te nemen van de bejegeningen van de heer Wilders in de richting van ambassadeur Habibie van Indonesië? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De uitspraken van de heer Wilders zoals deze in de Telegraaf zijn weergegeven komen voor rekening van de heer Wilders zelf.

Vraag 3
Welke concrete handelingen zult u verrichten om te garanderen dat de situatie tijdens het staatsbezoek van de Indonesische president niet uit de hand zal lopen, en dat de bevriende relatie tussen Nederland en Indonesië wordt gecontinueerd?

Antwoord

De Nederlandse en de Indonesische regering werkten nauw en in goede harmonie samen aan de voorbereidingen van dit staatsbezoek.

Vraag 4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór de aanvang van het staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono op 6 oktober 2010?

Antwoord

Ja.

1) De Telegraaf, ‘Wilders: toontje lager bij Indonesië’, 23 september

Wilders: toontje lager bij Indonesië

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat de Indonesische ambassadeur „diplomatiek de oren wordt gewassen” als die zich namens zijn eigen regering negatief heeft uitgelaten over de PVV en haar kiezers. „Dit kunnen we niet over ons heen laten gaan”, aldus Wilders donderdag.

Wilders heeft opheldering gevraagd aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en wil dat de Indonesische ambassadeur ontboden wordt. Verhagen heeft inmiddels aangekondigd dat er een gesprek zal komen. Wilders zei dat hij niet snel tevreden zal zijn over het antwoord waarmee Verhagen terugkomt. „Indonesië zal een toontje lager moeten zingen.”

In een interview met Het Financieele Dagblad zei de Indonesische ambassadeur dat het staatsbezoek in oktober van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhyono aan Nederland „zeer twijfelachtig” zou zijn als de PVV in een nieuw kabinet zou zitten. „De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt. Ik wil niet dat mijn president hier als een clown wordt neergezet”, aldus de ambassadeur van het grootste moslimland ter wereld.

„Misschien hebben Wildersstemmers last van een angstpsychose”, zei hij ook.

Wilders vindt de uitspraken „ongepast”. „De ambassadeur moet duidelijk worden gemaakt dat dit echt niet kan.”

Pagina 3 van 3